Bork Vikingehavn gør vikingetiden levende – så tag familien under armen og få en 1000 år gammel oplevelse, I sent vil glemme.
Omkring år 900 mødte den store norske viking ‘Gokstadhøvdingen’ en voldsom død: han faldt om på jorden, fældet af et voldsomt sværdhug i låret. Mens han lå på jorden blev hans højre fod kappet af ved anklen. Over venstre knæ blev han slået med stor kraft af et våben – måske en hammer – og et knivstik i låret ramte så dybt, at et stykke af knoglen fulgte med ud.
Høvdingen blev lagt i et 24 meter langt skib bl.a. med 12 heste og seks hunde, og skibet blev dækket af jord. Sådan lå høvdingen i sin høj i århundreder.
I dag vugger Gokstadhøvdingens skib – eller en stærkt inspireret kopi af den – i Bork Vikingehavn. Men her er vikingerne slet ikke så voldelige, som den norske høvdingegrav kan give os indtrykket af:
“Et vikingeliv handlede nok mere om handel og håndværk”, siger René Knudsen, formidler ved Bork Vikingehavn.
På vikingehavnen er da også ganske fredeligt og hyggeligt. Her syr husfruen tøj og bager fladbrød i langhuset, gnistrene slår om smeden, de levende lys blafrer i trækirken, og ved offerlunden ligger gaverne til de gamle guder. Overalt møder du dygtige håndværkere, tilrejsende sømænd, barske vikingekrigere, arbejdsomme husfruer og mange andre, der gør Bork Vikingehavn levende.
Hvad der måske især er værd at bemærke er, at mange af langhusenes beboere ikke tager hjem til tv-pakke, mikrobølgeovn og fjernvarme, når vikingehavnen lukker om aftenen: de bor her simpelthen og lever som vikinger. Ofte i uger eller måneder ad gangen.
Men var livet virkelig som vikingehavnen viser os dengang for 1.000 år siden?
“Det er autentisk et langt stykke hen ad vejen og bygger på konkrete fund”, siger René Knudsen: “Men vi har jo puttet nogle historier på, for at vise facetter af vikingetiden fra forskellige steder og tider”.
Derfor kan du bl.a. både opleve en hedensk offerlund og en lille trækirke med en kopi af Danmarks ældste krucifiks. Høvdingens langhus er en nøjagtig kopi af et vikingehus, der blev udgravet i Tarm i 1995 – og trækirken er baseret på en ægte vikinge-trækirke fundet nord for Skjern.
Når du besøger Bork Vikingehavn er hele familien altså garanteret en både sjov og lærerig oplevelse. På krigerlegepladsen kan du bl.a. prøve kræfter med sværd og bue. Du kan også klæde dig ud som en viking, lægge dig i en rigtig vikingegrav, sejle de små skibe i kanalen, og lytte med når en fortællelysten viking tager dig med på en gratis omvisning.
Se også nærmere på de flotte detaljer i Bork Tapetet i vikingehallen – et fantastisk stykke håndarbejde skabt af museets frivillige gennem 3500 timer, som viser et søslag ved Søndervig i vikingetiden.
På Fahl Kro 100 meter fra vikingehavnen kan du også opleve udstillingen ”Fra får til fyrste”, hvor du følger vikingernes farverige klæder, der startede på ryggen af et får og endte som de smukkeste dragter på de stolte vikinger. Udstillingen er skabt for børn og barnlige sjæle – og giver dig endda mulighed for selv at prøve vikingernes dragter.
Brødrene Madsen besøgte i 2016 Bork Vikingehavn, da de var på tidsrejse tilbage til vikingetiden. Se hvordan de oplevede vikingetiden – du får garanteret ny viden og et godt grin >>
Bork Vikingehavn, Vikingevej 7, 6893 Hemmet
Åben alle dage fra kl. 11 (se lukketider her >>)
Entré: fra 60 kr. Altid gratis under 18 år ifølge med voksne. (se entrépriser her >>)