Den jyske vestkyst – eller Jernkysten som den gysende blev kaldt – har gennem tiden taget tusindvis af menneskeliv og utallige skibe er gået på grund eller forlist totalt. Nu kan du få et udpluk af de dramatiske, tragiske og livsbekræftende historier i bogen ’Jernkysten’, som netop er udkommet.
Philip Elliot. Francis Penny. John Lessley. William Thomas. James Bell. John Neil. Edward White. James Coffley. Charles Norman. V. R. Myers … og tusindvis af andre mænd, kvinder og børn er gennem tiden druknet i bølgerne. Nu finder du nogle af de dramatiske fortællinger – og vestkystens historie i det hele taget – på 88 sider i bogen ‘Jernkysten’:
”Bogen Jernkysten er en del af en større fortælling”, siger Inger Bjørn Knudsen, konstitueret museumsleder ved Lemvig Museum: ”Her er tekster i små afmålte bidder og bogen er rigt illustreret med billeder. I bogen læser du om bl.a. om Det Nørrejyske Redningsvæsens historie, om fyrtårnene Bovbjerg og Lyngvig, og du hører om forskellige redningsstationer på kysten fra Thyborøn til Hvide Sande”.
”Og det handler selvfølgelig også om strandingerne”, tilføjer Inger Bjørn Knudsen: “Og om de redningsfolk som kender rigtig meget til livet her. Dem som ved, at Vesterhavet både er en ven og en fjende, og som alligevel kaster sig ud for at redde mennesker i nød”.
Bogen ’Jernkysten’ er blevet til i et samarbejde mellem Lemvig Museum, Ringkøbing-Skjern Museum og Strandingsmuseum St. George. Du kan bestille bogen via Lemvig Museum på lemvigmuseum@post.tele.dk eller købe den hos Lemvig Boghandel til 85 kroner.
På websiden www.jernkysten.dk finder du også en masse historier i tekst, billeder og lyd om strandinger, redningsaktioner og modige vestjyder. Tjek også Strandingsmuseet, som slår dørene op for nysgerrige gæster mellem jul og nytår >>
Bogen Jernkysten er redigeret og skrevet af Inger Bjørn Knudsen, Christian Ringskou, Helle Sigh og Sille Radoor Larsen.
Den nye bog om Jernkysten er perfekt til de kolde vinterdage, hvor sofaen og tæpperne kalder.
I 1893 druknede 48 fiskere langs kysten i et stort uvejr, og efterlod utallige enker og faderløse børn. Det er blot én af de barske historier, du hører om i bogen jernkysten.
På Strandingsmuseum St. George er en hel væg plastret til med navnene på de druknede søfolk fra HMS St. George og HMS Defence: 1408 mennesker omkom. De overlevendes væg overfor er skræmmende tom: kun 17 sømænd overlevede den nat.
“Det er en nabo, vi ikke kan komme udenom”. Museumsinspektør og konstitueret museumsleder i Lemvig, Inger Bjørn Knudsen, fortæller lidt om Jernkysten – som du både kan læse mere om på www.jernkysten.dk og i bogen.