Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/kulturspot/public_html/wp-content/themes/kulturspot-2016/header.php on line 210

Stilhed efter sangen?


De var med til at synge ’Snehvide’ ind i anmeldernes hjerter og fyrede den af i DR’s koncertsal da Snehvides ramme GrowOP! Festivalen efterfølgende vandt P2 Prisen for årets nyskabelse. Nu har hverdagen meldt sig igen hos MidtVest Juniorkor.

Taskerne er kastet, frakkerne hænger på rad og række og glade hyl genlyder i det højloftede gamle hus på Nørregade 7 i Herning.

Når man ser den ubekymrede, snakkende og pjattende flok af 10-11 årige piger, kan man måske ikke helt forestille sig, at de i det sene efterår 2017 leverede en pletfri optræden i GrowOp! Festivalens forestilling ’Snehvide’, og efterfølgende gik på scenen i DR’s store koncertsal og sang selvsikkert for hele Danmark, da GrowOp! modtog P2 prisen for Årets Nyskabelse.

Men det gjorde de.

For de omtrent 30 piger udgør nemlig MidtVest Juniorkor på Den Jyske Sangskole i Herning. Og her er unge talenter intet særsyn:
”Vores Juniorkor er vant til at synge og er rutinerede i forhold til at give koncerter. Vi oplevede også, hvordan de bare gik ind på den smukke scene i DR’s koncertsal uden at blinke. Det var business as usual”, lyder det fra Lise Bonde, korproducent for MidtVest Børnekor og MidtVest Juniorkor.

Ifølge Lise Bonde ligger pigernes bedrift måske nærmere i, at de hverken havde stået på en teaterscene før eller performet i en operaforestilling før ’Snehvide’. Både opera- og teaterverdenen var altså ganske ny for dem. Men det tog de såmænd også i stiv arm:
”Det har været dejligt at se, hvordan de nu er blevet fortrolige med en anden udtryksform. De har taget et enormt ansvar og har virkelig forstået at løfte sammen i flok. Sammenholdet er blevet styrket, og de har haft det så sjovt”, siger Lise Bonde.


MidtVest Juniorkor øver ‘Snehvide’.


Venskab før priser
Og her på Den Jyske Sangskole har korets piger måske nok en fornemmelse af, hvad de har været med til at opnå. Det er dog hverken prisen eller DRs store forkromede koncertsal, de lægger vægt på, når de bliver spurgt.
For godt nok var det hele ”meget smukt” og ”stort”, lyder det – men fællesskabet, venskabet, oplevelsen på scenen og busturen til København fylder mere:
”Vi var alle sammen. Det var meget hyggeligt. Man fik et bedre sammenhold, og vi blev rystet meget godt sammen”, siger 11-årige Maria Holm Thomassen, og hendes jævnaldrende makker Johanne Marie Overbeck Petersen bakker op:
”Det var en ret stor oplevelse at prøve at stå på sådan en kæmpestor scene og være med i en rigtig musical (opera red.)”.


Johanne Marie Overbeck Petersen (t.v.) og Maria Holm Thomassen er enige om, at det var en stor oplevelse, at være med i Snehvide – og udover at stå på scenen var det allerbedste ifølge pigerne, at koret har fået et endnu stærkere fællesskab.


”De er virkelig dygtige”
MidtVest Juniorkor er et klassisk kor. Derfor siger det måske også lidt om pigernes formåen, at de alligevel med succes blev en del af en eventyropera som ’Snehvide’.

Det lå nu også i selve GrowOP! Festivalens DNA at forvandle den ellers så komplekse operagenre til en væsen i øjenhøjde med børn og unge. Og det høstede festivalen P2 prisen for. Begrundelsen lød nemlig, at festivalen bl.a. åbnede ”operaens verden for børn i alle aldre og for unge” og fik opera til at fremstå ”mangefacetteret, indbydende og inkluderende for et ungt publikum”.

Udfordringen med de svære toner har da også betydet, at pigekoret som nu står tilbage på alle måder er stærkere og dygtigere – ikke kun på fællesskabsfronten, men også fagligt:
”Det har været en stor glæde, det har givet god energi, og det har udviklet sangerne så de nu… ja, de er virkelig dygtige!”, understreger Dorte Bille, korchef for MidtVest Pigekorene:
”Jo bedre de kan blive til at synge, desto mere tilfredsstillende er det for dem selv – og desto større musikalske opgaver har vi mulighed for at løfte”.

Et skattet samarbejde
Selvom roen har lagt sig igen, står tingene absolut ikke stille, og den sidste tur til København er ikke taget: for i den tidlige sommer skal MidtVest Juniorkor bl.a. synge på plænen til Børnekordage i Tivoli.

Og hvem ved: måske kalder Operaen i Midten igen på MidtVest Juniorkor en dag: ’Snehvide’ var nemlig det tredje samarbejde efter tidligere års ’Hans & Grethe’ og ’Askepot’:
”Det er en stor ære og en stor cadeau til Den Jyske Sangskole og til vores korarbejde, at man har øje for os. Så vi springer op og siger ja tak, det vil vi godt være med til”, slutter Dorte Bille.

Festivalen GrowOp! blev til i et samarbejde mellem Den Jyske Opera, Figura Ensemble, Børnekulturhuset i Aarhus og Operaen i Midten.
Hør eller genhør MidtVest Juniorkor synge under P2’s prisuddeling >>   

 

Operaen i Midtens eventyropera ’Snehvide’ involverede bl.a. den garvede Broadway-komponist Paul Schwartz, unge skuespillertalenter, børn fra den kongelige ballet i Holstebro og MidtVest Pigekor. Se mere på Operaen i Midtens hjemmeside >>

MidtVest Juniorkor optrådte i skikkelse af en skov med et par sange fra ’Snehvide’ i DRs koncertsal ved P2’s prisuddeling – med Josefine Elimar Vistisen i solistrollen som vaskebjørnen Racon. Og Racon har gjort indtryk, for spørger man Johanne og Maria fra koret om, hvilken rolle de bedst kunne lide af alle ’Snehvide’-karaktererne var det hverken Snehvide, dronningen, prinsen eller de forældreløse børn. Nej, det er såmænd Racon.
Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

I videoen fortæller Maria Holm Thomassen, Johanne Marie Overbeck Petersen fra MidtVest Juniorkor, samt korchef Dorte Bille lidt om, hvad koret har fået ud af deres medvirken i Operaen i Midtens ‘Snehvide’:

Inspiration


En tidslomme for hele familien

På Hjerl Hede kan du gå på opdagelse i gamle huse, køre med damptog, klappe søde dyr og meget meget mere

Museumsdirektør mellem tradition og fornyelse

”Kunst er nærmest en trosforestilling. Jeg er vokset op med det”. Mød Anders Gaardboe Jensen, direktør for Holstebro Kunstmuseum.

Rejs tilbage til vikingetiden

Bork Vikingehavn giver dig vuggende skibe, stråtækte langhuse, spændende historier og vaskeægte vikinger!

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Barske historier i klare farver

”Jeg blev amputeret, hver gang jeg solgte et billede" - så fik Arne Haugen Sørensen sit eget museum i Vestjyllands Kunstpavillon

Bibliotekaren anbefaler

Familiedramaer, prisvindende krimi og underholdende drengedrømme - få inspiration til din næste læseoplevelse her

Selde: skulpturernes Narnia

Skulpturlandsbyen Selde er en lille verden for sig selv, hvor kunstoplevelserne står i kø

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

Fotogalleri: Off Road åbningen

Se de flotte billeder fra Tæt på Magien - Off Road åbningsfesten i Herning den 11. april

Træd ind i lydens univers

Tag på Struer Museum og bliv klogere på lyd - og dine egne ører

Gå på opdagelse i kultur-kortet

Find din næste oplevelse på kortet med Midt- og Vestjyllands historie, kunst, teater, koncerter og meget mere

Noveller for voksne

Savner du inspiration til læsestof af den kortfattede art? Tag et kig på bibliotekarens anbefalinger her

Tag hunden med

Hunden Shanti viser vej til nogle af de allerbedste hundevenlige oplevelser i Midt- og Vestjylland

De ældste fund fra Midt- og Vest

De midt- og vestjyske museer huser oldgamle fortidsminder fra dyr og mennesker. Her kan du se de absolut ældste genstande.

De dyreste kunstværker i Midt- og Vest

De koster mere end spidsen af en jetjager og har en vanvittig affektionsværdi: her er regionens dyreste kunstværker

Hvad motorvejen gemte: Del 2

Klosterlund Museums nye udstilling viser dig bl.a. med menneskers forhold til døden gennem årtusinder

Fortællinger fra Jyllands Venedig

Lige nu kan du opleve en særudstilling med billeder af de mange oversvømmelser, Lemvig har oplevet

Hvad Motorvejen Gemte: Del 1

Arkæologerne fandt 11.000 års historie under de midtjyske motorveje - og de er blevet til en flot udstilling

Sheriffen af Vestjylland

Howdy partner! Vil du være med til at forvandle en forladt vestjysk landsby til en wild west Country Town?

Find Skives skulpturer

Skulpturguiden viser dig Skives mange spændende skulpturer (og jo, de er tilmed pokéstops)

Kom tæt på Jernkysten

Appen 'Jernkysten' guider dig langs vestkysten, og fortæller om forlis, redningsaktioner og strandinger