Tag med troldene rundt i naturen og hør spændende historier om rakkere, røverbander, stenalderfolket, mælkebøtter, spøgelser og meget mere fra det midt- og vestjyske.
I både Skive, Ringkøbing-Skjern og Viborg kommuner finder du en masse ruter i naturen – trolderuter. Når du følger en trolderute, oplever du naturen, mens du hører på sjove fortællinger om områdets historie eller er på troldeskattejagt. Du skal blot have din smartphone med. Der er spændende oplevelser for både børn og voksne.
Før du tager hjemmefra skal du downloade appen ”trolderuterne” til din mobiltelefon. Derefter kan du vælge en af de mange trolderuter.
Mød samfundets udstødte
På to helt nye ruter ved Flyndersø i Skive og ved Bundsbæk Mølle i Ringkøbing-Skjern kan du vandre på den åbne hede og opleve historierne om hedens beboere.
Gå i den friske natur og lyt til hørespil på din smartphone eller Ipad med Jeppe Aakjærs fortællinger om natmandsfolket og rakkerne. Samfundets udstødte.
I Skive er to forskellige ruter: Ved Flyndersø Mølle, Flyndersøvej 24 eller ved snævringen for enden af Flyndersøvej GPS 56.501764,8.901328
De døde har god udsigt
Hvis du vælger ruten “Bette Jenses Hyw, Fur” på appen er du godt på vej til at opleve et af de smukkeste steder på Fur: Midt på øen ligger der en samling gravhøje, hvorfra der er en fantastisk udsigt.
Fra Bette Jenses Hyw kan du se Salling mod Syd, Mors mod vest, Livø mod nord og til Hanherred og Vitskøl kloster mod øst.
Men ikke kun de døde ligger under højene – det gør troldene også. Troldene er ikke døde, de sover, så du skal passe på ikke at vække dem.
Trolden Grolle er et rigtigt legebarn. Med Grolle kigger du efter kirker og tager måske et par kolbøtter ned af højen.
Far Tombert fortæller om gravhøjene; hvordan de blev bygget, hvem der er begravet der, og hvilke gaver de har fået med sig.
Mor Tildebritt fortæller historien om en grusom røverbande, der en nat kom til at røve det forkerte sted.
Og sidst men ikke mindst er trolden Oks en bedrevidende Trold. Han fortæller dig om snogen.
Tag selv ud til højene og find ud af, hvad alle de andre trolde har at fortælle.
Havde mennesker for 5000 år siden kæmpe-kræfter som Pippi?
Oplev Jættestuen ved Krejbjerg. Fra den lille parkeringsplads ved skoven ved Ginnerup tæt ved Krejbjerg følger du en sti ind i skoven. Når du har gået en kilometer når du frem til en gravhøj, som rummer jættestuen. Jættestuen er åben og du kan kravle derind og se på de store sten, den er bygget af.
Kan du regne ud hvordan den kæmpestore sten, der ligger øverst som loft, kom på plads?
Jættestuen blev bygget samtidig med pyramiderne i Egypten og de imponerende stensætninger i Storbritannien. Men hvordan kom de store sten på plads dengang? Havde menneskene Pippi-kræfter, kendte de Miraculix’s opskrift på trylledrik, eller havde de nogle helt særlige teknikker?
Er der mon en forbindelse mellem alle de forunderlige stensætninger rundt om i verden?
Tag til Jættestuen og find selv på flere spørgsmål.
Med trolden Grolle skal der tælles sten.
Far Tombert fortæller om, hvordan langdyssen blev bygget.
Mor Tildebritt fortæller en historie om to drenge, som skulle gå et ærinde for deres mor – men deblev lokket ind i jættestuen af elverpigernes sang. Mens de sad dér kom en snestorm og spærrede dem inde i over to dage, før de blev fundet.
Troldepigen Fnuggi fortæller, hvad tøj bliver lavet af og hvad du kan bruge til at farve tøjet med.
Vil du følge en nonne?
Følg også ruten omkring Ørslev Kloster og hør om nonnen og klostret. Undervejs går du gennem den 300 år gamle løvskov med bøg og egetræer. Den gamle skov bliver kaldt “Kvind-snap-skoven”: er du jomfru og gerne vil snappes, så gå en tur gennem skoven – måske kommer der en karl og snapper dig.
Vil du følge ruten sammen med troldene, skal du begynde ved stien mod skoven ved gartnerhuset. Derfra kommer du ind i skoven til dansepladsen, og hen til søen og ad broen til den anden side. Følger du sporene finder du plænernes hemmelige steder. Mon du kan finde de 16 fodspor?
Grolle vil lære dig legen Egern-tagfat.
Far Tombert fortæller dig om jordbunden. Jord er nemlig ikke blot jord. Du vil lære om bakterier, svampe, humus og meget mere.
Mor Tildebritt fortæller om spøgelser, og Oks fortæller dig om egernet.
Du kan også lære om Ahorn af Fnuggi og om mælkebøtter af Onkel Fusel.
Find fodspor
Når du tager til Krabbesholm Skov ved Grusgraven, kan du komme på en rigtig skattejagt. Du skal finde 13 fodspor ved hjælp af et kort. Der er både opgaver og historier undervejs.
Far Tombert fortæller om vejr og klima, mens Mor Tildebritt fortæller et sagn om Kokkedrengen og pengeposen. Trolden Oks fortæller om uglen. Fnuggi fortæller om planten vorterod. Stumpen siger rim og remser.
Trolderuter i massevis
Der er mange flere trolde, mange flere ruter og mange flere oplevelser. Find det hele på trolderuterne.dk. Du kan også trykke på de enkelte ruter herunder (fra Skiveegnen) – så kan du læse mere:
Bette Jenses Hyw på Fur: hvor de døde hviler
Branden på Salling: færgehavn og teglværk
Bruddal Høje ved Dommerby: opdag bronzealdergravhøjenes hemmeligheder
Dommerby Hede: gå i en udtørret sø
Fur Bryghus, Knuden: fossiljagt på stranden
Fur Havn: oplev millioner af år
Glyngøre Havn: lær om livet på havet
Hagenshøj: hør om Tarok og de andre heste
Jenle: på opdagelse i Jeppe Åkjærs liv
Junget på Salling: hør om dommersønnen der blev henrettet
Jættestuen ved Krejbjerg: oplev en jættestue indefra
Krabbesholm Skov i Skive: troldene fortæller historier
Grusgraven ved Krabbesholm: prøv kræfter med de stejle stier
Jens Vævers Museum i Krejbjerg: hør om den kvikke fisker Jens Væver
Limfjordsbussen: tag med over træbroen
Landsbyen Lund: den første landsbyskole
Lundø By: mød den mærkelige parykmand
Mogenstrup Strand: med bakker og bøgeskov
Skive Anlæg: troldespor i nattemørket
Skive By: nedbrændt og plyndret
Skives kirker: kalkmaleriernes historier
Svenskehulen på Fur: en gammel minegang bygget af straffefanger
Transformation: fra transformatorstation til kunst
Virksund: find Marens Patter og Bentes Buler
Ørslev Kloster: snapskov og nonner
Ålbæk Camping: på opdagelse langs stranden