Midtjyllands jord gemmer på årtusinder med skiftende gravskikke, omhyggelige gravgaver – og brutale drab. Det kan du bl.a. komme tættere på i den nye udstilling ‘Under Hjul’ på Klosterlund Museum.
To mænd ligger udstrakt i graven med hovederne i hver retning og med benene flettet sammen. To ens stridsøkser af massiv sten er anbragt omhyggeligt ved de dødes ansigter.
De to har været døde i cirka 4.500 år, og kød og knogler er for længst rådnet væk. Da arkæologerne fandt dem i Borup ved Brande, var kun omridset af deres kroppe tilbage.
Og vi kan kun gætte på, hvem de var, og hvorfor de blev begravet sådan: var de blodbrødre, der havde svoret troskab til hinanden og endte med at gå i døden sammen?
Pyramiderne i Aulum
Fotoet af de sammenslyngede kroppe og stridsøkserne, der fortæller om et par barske midtjyske stenalderkrigere, kan du se på Klosterlund Museum. Sammen med udstillingen ’Under Hjul’, som bringer historien under de nye midtjyske motorveje frem i lyset.
Og ’Under Hjul’ er meget mere end døde mænd: oldgamle stenøkser, urner, ravperler, bronzeringe, flintepilespidser og en masse andre ting.
I alt rummer udstillingen 11.000 års historie med fortidsfund fra Ikast-Brande, Herning og Holstebro.
Mange af fortidsfundene fra jorden, er gaver, som folk gennem tiden har givet deres kære med i graven. Og netop hvad gravgaver og skikke angår, har motorvejsudgravninger også vist os, at oldtidens midtjyder har været flittige med at genbruge grave:
Når en jernaldermand for eksempel vandrede syd for Aulum omkring år 0, kunne han følge en vej, de lokale sandsynligvis havde brugt siden stenalderen. Vejen bragte ham forbi syv gravhøje, der ragede tavst op i landskabet.
Gravhøjenes oprindelige beboere var lagt til hvile op mod 2.500 år forinden. Men siden da – helt op til jernaldermandens egen samtid – gjorde nogle af datidens midtjyder præcis, som de gamle egyptere gjorde med pyramiderne: de byggede videre på dem, og lavede nye gravkamre til de dødes urner gennem hundreder og tusinder af år.
Museet og moseligene
På omtrent samme tidspunkt som den tænkte rejsende gik forbi Aulums gravhøje, blev en 25-årig pige hængt og lagt i en mose 40 kilometer længere østpå. Elling-kvinden. Hun blev fundet igen af en tørvegraver i 1938.
Næsten 20 år senere blev endnu et moselig opdaget 2 1/2 meter under dyndet og blot 80 meter fra Elling-pigens fugtige grav: Tollundmanden. Også han var blevet hængt og lagt i fosterstilling i mosen. Begge er med al sandsynlighed ofret til datidens guder.
Der ligger mindst ét moselig mere derude et sted: det blev fundet i tørven for 90 år siden. Men liget blev aldrig undersøgt nærmere, inden det blev dækket af et tørvejordsskred.
Moseligene er en helt anden historie. Men Klosterlund Museum som huser ‘Under Hjul’-udstillingen ligger smukt ud til Bølling sø – kun en kort gåtur fra det sted, hvor Tollundmanden og Elling-pigen blev fundet.
Det er værd at se ved samme lejlighed.
Vil du se udstillingen ’Under Hjul’?
Klosterlund Museum på Kragelundvej 6 i Engesvang har åbent tirsdag til torsdag fra klokken 13-16, og søndag fra klokken 13-17.
Der er gratis adgang.
Klosterlund Museum er en del af Museum Midtjylland.