Jorden under den nye midtjyske motorvej gemmer på historier, der rækker tusindvis af år tilbage i tiden. Nogle af dem kan du nu opleve i den nye udstilling ’Under Hjul’ på Klosterlund Museum.
Tykpelsede eskimohunde slås om en fedtet rensdyrknogle mellem en lille klynge af skindtelte. Hundenes arrige hylen overdøver snak og barnelatter i et øjeblik, før livet atter går sin gang i lejren på den unge tundra.
Nærved, på bredden af et iskoldt vandløb, sidder en skægget jæger klædt i rensdyrskind. Han former omhyggeligt en pilespids med små slag af en flintflække. Pilespidsen er ganske lille – på størrelse med en fingernegl. Men affyret med et skarpt smæld fra jægerens asketræsbue borer pilen sig nemt gennem både skind, kød og organer.
Vi befinder os efter den seneste istid i Midtjylland. Nærmere bestemt ved bredden af dét, der senere blev til Herningsholm Å.
Den store is har trukket sig tilbage og blotlagt et åbent og bart landskab.
Her bor de første midtjyder – og de bliver kun få dage på samme sted, før de atter vandrer videre i byttedyrenes fodspor.
Altid i bevægelse.
Istidsjægerne er for længst borte. Men flintesmedens bittesmå pilespidser lå skjult i jorden i 11.000 år – indtil et stort motorvejsbyggeri ramte Danmark i 1990’erne.
Fra istidsjægere til glasmontrer
Ikast, Herning, Brande, Aulum og Holstebro. Kilometervis af marker og enge, hvor ingen arkæolog før har ledt efter fortiden eller fundet den – udover måske et par overpløjede gravhøje.
Så da arkæologerne fra blandt andet Holstebro Museum og Museum Midtjylland blev sluppet løs, inden vejarbejdet gik i gang, blev de ikke skuffede. Frem fra jorden dukkede ting og sager op, som vidnede om livet i Vestjylland gennem årtusinder: skovfolk, stenalderbønder, bronzealderfyrster, jernalderkrigere og besættelsesmagten under 2. verdenskrig.
Og istidsjægerne ved Herningsholms Å.
Deres pilespidser ligger nu på rad og række i en montre på ét af Museum Midtjyllands fem udstillingssteder – Klosterlund Museum – sammen med mange andre fortidsfund fra 88 kilometer udgravninger.
Fortidsfund som vidner om, at hverken færdsel eller liv i Midtjylland er noget nyt.
Vi kører i forfædrenes spor
Gennem tusindvis af år har de lokale fundet de nemmeste og mest direkte veje gennem landskabet: udenom åer, moser og marsk. Det har ikke ændret sig. Den moderne motorvej har faktisk også vist sig at følge samme spor som adskillige oldtidsveje.
Én af disse oldtidsveje kan du faktisk se på Klosterlund – selvom det måske næppe kan kaldes en vej: For den består af snoede trædesten på gulvet, der snor sig gennem udstillingen. Stenene er fundet i en mose, hvor de lå i en 400 meter lang, tæt række og bragte jernalderens vandrere tørskoede over dyndet.
Udstillingen huser også det berømte Kiderishjul – det tidligst kendte hjul fra Nordeuropa. Hjulet blev trukket op af en mose syd for Herning for mange år siden, og er altså ikke et fund fra motorvejsudgravningerne. Men det har alligevel sin berettigelse i udstillingen, fordi det fortæller om en tid for næsten 5.000 år siden, hvor vi mennesker netop var begyndt at rejse gennem Jylland på hjul – i et noget lavere tempo end motorvejens 130 km/t.
Vil du se udstillingen ‘Under Hjul’? Så kig forbi Klosterlund Museum på Kragelundvej 6 i Engesvang.
Museet har åbent tirsdag til torsdag fra klokken 13-16, og søndag fra klokken 13-17.
Der er gratis adgang.
Udstillingen bringer dig også tæt på gravskikke og døden – det kan du læse om i del 2 af ‘hvad motorvejen gemte’ >>