I juledagene 2017 var mange en tur på stranden, men for John Stevnhøj og hans kone blev turen mere end bare familiehygge og frisk luft …
Da parret gik en tur på stranden nær deres sommerhus ved Klegod ved Søndervig, stødte de på noget mærkeligt: omtrent 5-10 små træstubbe stod lodret på stranden og ragede op i 25 – 40 centimeters højde. Nysgerrigt forsøgte John Stevnhøj at rykke et par af stubbene op, men de sad for godt fast. Egentlig troede han ikke, at der var tale om noget særligt, men han kontaktede alligevel Ringkøbing-Skjern Museum, for hvad var det lige, han havde fundet?
Lad os bare sige, at museet var glade for opkaldet: for hvad der var dukket op af sandet, var et stykke af “Atlantis” – et levn fra Danmarks oldtid.
Da Danmark var større
De fleste kender sagnet om Atlantis. Øen der sank i havet. Og selvom det er et sagn, har det dog noget rigtighed i sig, for vores verden forandrer sig hele tiden: havene stiger, kontinentalpladerne flytter sig, og ting der engang var, er ikke mere.
Sådan har det også været med Danmark. Faktisk har arkæologer gjort mange fund, der viser, at der for flere tusinde år siden boede jægerstammer, hvor der nu er Vesterhav og Nordsø.
Men verden forandrede sig igen. Havene steg og landet ændrede sig, der rejste sig blandt andet øer ned langs den jyske vestkyst – såsom den sagnomspundne ø Numit, man mener, der engang lå ud for Søndervig.
Men hvordan finder man spor fra noget, der ikke længere er – og når det der er tilbage, er begravet under et kæmpe ocean?
Urskov, urokse og dyrespor
Arkæologerne fra Arkæologi Vestjylland var ikke i tvivl, da John Stevnhøj kontaktede dem: her var et stykke af Danmarks oldtid. Rester fra en årtusinder gammel skov eller en mose.
Fundet i sig selv giver måske ikke så meget mening. Men sætter man det nye fund sammen med tidligere fund af hjortetaksøkser og ravperler fra jægerstenalderen, dyrespor fra bronzealderens husdyr der engang har gået rundt i en mose hvor turisterne nu bader, fund af hustomter fra en tidlig jernalderboplads, en kindtand fra en mammut, kraniet fra en urokse fisket op af fiskere i Vesterhavet og meget mere – ja, så er det hele bevis for, at Danmark engang så helt anderledes ud.
At der var land, hvor der nu er vand.
Måske finder du en mammuttand?
Vil du selv gå på opdagelse efter fortidens spor på stranden, er chancen størst, når det lige har stormet og “bevismateriale” måske er skyllet op på stranden. Ringkøbing-Skjern Museum opfordrer alle til at holde øjnene åbne, når de går rundt på stranden. For John Stevnhøj var det nemlig ikke første gang, han stødte på levn fra fortiden, og hvem ved, måske opdager du det næste store fund fra Danmarks oldtid?
Finder du noget, vil museet meget gerne høre fra dig på tlf.: 97 36 23 43 eller e-mail: info@levendehistorie.dk.