På heden et sted – sådan cirka midt mellem Holstebro og Skive – ligger det frilandsmuseet Hjerl Hede fyldt med aktiviteter og oplevelser for store og små.
Når du træder ind i husene på Hjerl Hede, er det ikke bare bygninger med forskellige møbler i. De var engang nogens hjem: Her har mennesker haft et liv på godt og ondt. Der har været festdage, hverdage og dage med sygdom og sorg. Husene har været fyldt med dufte af mad og brød, stanke af sure sokker, urin, jordslået gulv og armsved. Der har været lyde fra barnegråd, latter, skænderier og sang.
Mennesker, der nu er borte for længst, har haft deres hverdag med pligter og rutiner i mellem de vægge, du står mellem.
For på Hjerl Hede er husene ikke blot historiske huse – de er hjem. Og de lukker dig ind i menneskers liv og historie.
Måske kommer du til at tænke på, hvordan dine forældres barndomshjem var. Eller dine bedsteforældres, dine oldeforældres og derefter en masse tipper. Hvor boede de? Og hvem var de?
Hvor vandmøllen plasker og smeden hamrer
På Hjerl Hede kan du opleve mange forskellige bygninger, der bringer dig tilbage til datidens håndværk og liv:
Gå en tur omkring vandmøllen og hør vandets plasken, mens hjulet drejer rundt. Om sommeren kan du se hvordan melet bliver malet.
Hvordan var det mon at være møller? At løfte sække med korn, gå i støvet og fylde det færdige mel i sække?
Gå også ind i bageriet, hvor der i 1930erne blev bagt rugbrød til bønderne. Se ovnen, der kunne rumme 196 firepundsrugbrød ad gangen. Forestil dig den søde duft af bagt rug.
Eller find det lille hvide bindingsværkshus, hvor smeden holder til. Smeden var også både tandlæge og dyrlæge. Kan du forestille dig at være smeden, der står med tangen – klar til at rykke en rådden tand ud?
Eller er du ham eller hende, der har haft tandpine i lang tid, og nu har taget dig sammen til at få den rykket ud? Du står med åben mund og stirrer på smedens sorte hånd, der nærmer sig med tangen …
Metertykke mure
I kirken på Hjerl Hede kan du gå ind ad mandsdøren mod syd eller kvindedøren mod nord. Mærk på de metertykke mure. Forestil dig hvordan det var, at stå der til søndagsmessen, der foregik på katolsk. Søndag efter søndag året rundt i den uopvarmede kirke med de små vinduer.
Du kan også kigge ind i den lille skolestue og forestille dig, hvordan det var at være et lille 7-årigt barn dengang. Du var lige kommet ud og tjene, havde været tidligt oppe for at klare dine pligter, før du måtte gå, måske en lang vej til skole. Her skulle du så terpe salmevers og katekismus.
Hvad mon der skete, hvis du i udmattelse kom til at falde i søvn?
Hjerl Hede er ikke kun fyldt med gamle bygninger og ting, som er blevet indsamlet, registreret og nu brugt til at formidle historier om en svunden tid. På Hjerl Hede er der også fyldt med liv fra vrinskende norske fjordheste, brølende gråbrogede jyske kvæg, skræppende gæs, kaglende høns og mange andre dyr fra de gamle danske husdyrsracer.
Er du mere til teknik, er der også masser af data at finde om stedets tre damplokomotiver og ene motorlokomotiv. Til den store sommerlevendegørelse kan du endda få en tur med damptoget, gennem en del af Hjerl Hedes plantager.
Hjerl Hede finder du på Hjerlhedevej 14, 7830 Vinderup.
Museet har varierende lukketider og priser (men altid gratis for børn under 18 år). Læs mere om åbningstider og priser på Hjerl Hedes hjemmeside >>