Midt- og Vestjylland huser en hel del banebrydende – og meget meget dyr – kunst.
Men hvilke værker er egentlig kunstmuseernes pryd? Eller med andre ord: hvis museet brændte, hvilket kunstværk skal så reddes først?
‘Verdens Sokkel’ er astronomisk dyr (HEART – Herning Museum of Contemporary Art)
HEARTs direktør Holger Renbergs svar falder prompte: “Socle du Monde af Piero Manzoni. Den er uerstattelig, ganske enkelt”, siger han.
Kunstneren bag bronzesoklen ‘Socle du Monde’ døde af druk, 30 år gammel. Men Manzoni, som han hed, formåede i den grad at rokke ved Verdens opfattelse af kunst: Han indrammede glasuld, solgte sin egen ånde som kunst, fyldte 90 konservesdåser med lort og tegnede en 7200 meter lang, ubrudt streg på en rulle avispapir, som derefter blev forseglet i bly.
Ikke mindst gjorde han hele jordkloden til et kunstværk ved at placere Verdens Sokkel – Socle du Monde – i Herning.
HEART huser hele 41 Manzoni-værker, og har dermed klodens største offentlige Manzoni-samling – og ét af de mest værdifulde samlinger af samtidskunst.
Men hvad er det så værd?
Jo, Manzonis lort på dåse er blevet solgt for op mod 1 million kroner. Stykket. Resten af Manzonis værker er mange mange mange gange det beløb værd:
“Da vi lånte 11 Manzoni-værker ud til en stor udstilling i New York blev værkerne fløjet derover i to maskiner. De turde simpelthen ikke tage chancen og flyve med én maskine”, fortæller Holger Renberg.
Det er nok ikke ved siden af at anslå, at HEARTs Manzoni-samling langt over en milliard kroner værd. Og Socle du Monde er kronen på værket.
Courtesy HEART Herning Museum of Contemporary Art
Piero Manzoni, Socle du Monde, 1961, 82 x 100 x 100 cm, Inv.nr. 322 A,
Fotograferne Thomas Pedersen og Poul Pedersen
Et værk så dyrt, at det måtte foræres væk (Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum)
Museumsinspektør Margrethe Hedemann Mølgaard fremhæver Angligårdens indre, hvor Carl-Henning Pedersen har skabt det kæmpemæssige keramisk værk ‘Fantasiens Leg om Livets Hjul’.
“Ved overrækkelsen sagde Carl-Henning Pedersen noget i retningen af: ‘værket er så dyrt… så jeg forærer dig (Aage Damgaard) det i stedet'”, beretter Margrethe Hedemann.
Værket blev til, da skjortefabrikanten Aage Damgaard kontaktede Carl-Henning Pedersen i starten af 1960’erne. Han manglede nemlig en kunstner til at udsmykke gårdrummet på sin nye fabriksbygning i Birk. Angligården – et samlet areal på over 1000 kvadratmeter.
Carl-Henning Pedersen tog opgaven, og valgte glaserede stentøjskakler, og malede desuden sine velkendte figurer direkte op med sort maling på muren.
I 1976 blev Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum indviet dør om dør med Angligården.
Da Carl-Henning Pedersen døde i 2007, blev hans urne stedt til hvile midt blandt fantasiens billeder i det indre gårdrum.
Når den personlige værdi vejer tungest (Hygum Kunstmuseum)
Kunstneren bag Hygum Kunstmuseum, Lisbeth Hermansen, fremhæver forskellige kunstværker, før hun beslutter sig:
“Jeg ville nok redde C. U. Platens og Kathrine Ærtebjergs værker, fordi de er meget personlige. Nils E. Gjerdeviks maleri også”, lyder det:
“Og det lille hjørne ville jeg helt sikkert forsøge at redde. Det har jeg selv lavet, og det var lige dér, jeg besluttede mig for at opbygge museet”.
“Men alle værker er gode, og jeg er glad for dem alle. Jeg ville gøre alt for at redde museet, da hele museet er et værk”, understreger hun.
Et charmerende unikum (Holstebro Kunstmuseum)
Museumsdirektør Folke Kjems kommer efter længere spekulationer frem til det farvestærke værk ‘Komposition’.som han kalder “umådelig charmerende” og “et af museets mest betydelige kunstværker”.
Det dynamiske oliemaleri er skabt af Ejler Bille i 1934, og har en unik kunsthistorisk betydning. Blandt andet fordi Ejler Bille for første gang udforsker ornamentet som grundpille – og det fik vidtrækkende konsekvenser for den danske kunsts udvikling fremadrettet.
Ja, værket har endda sat et aftryk i efterkrigstiden store internationale retninger.
Holstebro Kunstmuseum sidder på landets største og bedste Ejler Bille-samling. Men ‘Komposition’ er det absolutte hovedværk.
I videoen her fortæller museets kunstformidler Peter Haarby om værket:
En dyr dame i Herning (Herning Kommune)
På torvet i Herning sidder Henry Moores bronzestatue ‘Seated Woman’. Hun gør ikke meget væsen af sig. Men hold nu fast: Hun er omtrent en kvart milliard kroner værd. Det har Bruun Rasmussen Kunstauktioner vurderet.
Men selvom damen er dyr, har hun ikke kostet Herning Kommune en krone. Hun blev nemlig foræret byen som en gave fra den lokale erhvervsmand og politiker Mads Eg Damgaard i 1986.
Kostbare Maren går under jorden (Holstebro Kommune)
I 1965 købte Holstebro Kommune den lille skulptur ‘Kvinde på Kærre’ af den schweiziske kunstner Giacometti. Pris: 210.000 kroner.
Hun står til daglig på torvet ved Nørregade foran det gamle rådhus, og er kendt som ‘Maren’ blandt byens borgere.
I dag er Maren langt over 100 millioner kroner værd.
Fordi den lille dame er vanvittig kostbar, bliver hun sænket ned i en underjordisk boks hver aften klokken 21.