Det er af nød – ikke lyst – når den berømte kunster Arne Haugen Sørensen har solgt værker. Indimellem har han endda købt malerier tilbage på auktioner, fordi han ikke holdt adskillelsen ud. Nu har han fået sit eget museum i Videbæk, hvor du kan opleve en stor samling af de malerier, Arne Haugen Sørensen ikke kunne skille sig af med.
”Jeg har altid ønsket mig mit eget museum”.
Sådan sagde Arne Haugen Sørensen en dag til Erling Damgaard, formanden for Vestjyllands Kunstpavillon:
”Det tror jeg, vi kan klare i Videbæk”, svarede Erling: ”Men hvis du vil have et museum, skal du selv levere kunsten”.
Sådan blev det – og der er vist ingen tvivl om, at idéen var god. For på tredjedagen efter åbningen rundede Arne Haugen Sørensens Museum 1000 gæster, og publikum bliver ved med at komme.
Verden er forfærdelig og skøn
På Arne Haugen Sørensens Museum møder du de klareste farver. De står i stærk kontrast til de meget dystre og barske historier på lærrederne. Værkerne fortæller om lidelser. Om voldtægt, forvredne kroppe på kors, drama, frygt og sorg. Om kampen mellem godt og ondt.
Ofte stammer motiverne fra biblen og den græske mytologi, og du ser Ikaros falde fra himlen, Isak blive ofret, kentauren bortføre sit offer, og Jesus dø på korset. Og der er altid noget abstrakt i enkeltheden:
”Jeg har aldrig kunnet kigge ud af vinduet og male det, jeg så derude. Jeg har altid skullet have noget kompliceret med. Noget som egentlig ikke kunne lade sig gøre”, siger Arne Haugen Sørensen selv i den video, der kører i loop på museet: ”Jeg ser verden som en absurd historie – en både forfærdelig og skøn ting på samme tid. Det vil jeg også have i maleriet”.
Den amputerede kunstner
I dag rummer Vestjyllands Kunstpavillon cirka 80 større malerier, 110 litografier og akvareller og en håndfuld skulpturer af Arne Haugen Sørensen. Doneret af kunstneren selv.
Mange af værkerne har samlet støv i hans kælder, men kommer nu til deres ret på museets vægge:
”Det er ikke fordi, jeg ikke kunne have solgt dem, men jeg holder selv af de billeder, så jeg har gemt dem”, lyder det fra Arne Haugen Sørensen: ”Jeg har endda købt billeder tilbage på auktion for at male videre på dem”.
For ham har det været et nødvendigt onde at sælge værker for at leve:
”Det var som om, jeg blev amputeret, hver gang jeg solgte et billede. Som om de skar en arm af mig, og jeg havde fantomsmerter i lang tid, fordi jeg følte, de skulle ses sammen. De hænger sammen”, påpeger Arne Haugen Sørensen.
Derfor er der nok ingen tvivl om, at et museum er det rette sted at placere de mange værker. Og mon ikke Vestjyllands Kunstpavillon får flere værker efterhånden? Arne Haugen Sørensen forsøger i hvert fald at overbevise nogle af ejerne til hans værker om, at de skal give dem til museet.
Ikke mindst er Arne Haugen Sørensen stadig en flittig maler trods sine 85 år. Han maler gerne fra morgen til aften alle ugens syv dage:
”Hver eneste dag tror jeg, at i dag lykkes det at lave det mesterværk, som jeg er på sporet af. Det er min personlige glæde ved livet: at jeg har den illusion, at jeg er liiige ved at fange den”, lyder det fra Arne Haugen Sørensen, som også kalder sit maleriliv for ”en slags jæger-virksomhed”.
Du finder Arne Haugen Sørensens Museum her:
Vestjyllands Kunstpavillon, Henning Larsens Vej 3, 6920 Videbæk
Entré: 70 kroner. Gratis under 18 år.
Åbent tirsdag-søndag kl. 13-17.
Det lå ikke i kortene, at Arne Haugen Sørensen skulle blive én af landets mest berømte malere. Han voksede op hos sin fraskilte mor, og efter en mislykket tid som maskinarbejder-elev fik han interesse for kunst. 17 år gammel rejste han til ’Kunstens by’ Paris. Her boede han i et hummer, sultede – men fik også kontakt med andre kunstnere og dyrket sin spirende drøm.
På museet kan du bl.a. se det berømte værk ’Efter Syndefaldet’. Arne Haugen Sørensen har de seneste 20 år lavet rigtig meget kirkekunst, og har derfor haft råd og tid til at lave en række værker til sig selv.
Arne Haugen Sørensen er meget optaget af religiøse motiver. På museet finder du bl.a. fire rundede kirke-kunstværker, der er ført videre som glasmosaikker sammen med Per Kirkeby, samt en hel række malerier inspireret af kristendommen og græsk mytologi.
”Jeg er glad for, at de kommer ud og lever i det museum”, lyder det fra Arne Haugen Sørensen om de mange værker, han så længe har forsøgt at holde på. Hans kunst er som en del af ham selv: “Jeg lever et parallelliv i kunsten. Jeg gennemlever det igen og igen. Jeg lever kun deroppe. Jeg kommer aldrig ned”.