Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Stilhed efter sangen?


De var med til at synge ’Snehvide’ ind i anmeldernes hjerter og fyrede den af i DR’s koncertsal da Snehvides ramme GrowOP! Festivalen efterfølgende vandt P2 Prisen for årets nyskabelse. Nu har hverdagen meldt sig igen hos MidtVest Juniorkor.

Taskerne er kastet, frakkerne hænger på rad og række og glade hyl genlyder i det højloftede gamle hus på Nørregade 7 i Herning.

Når man ser den ubekymrede, snakkende og pjattende flok af 10-11 årige piger, kan man måske ikke helt forestille sig, at de i det sene efterår 2017 leverede en pletfri optræden i GrowOp! Festivalens forestilling ’Snehvide’, og efterfølgende gik på scenen i DR’s store koncertsal og sang selvsikkert for hele Danmark, da GrowOp! modtog P2 prisen for Årets Nyskabelse.

Men det gjorde de.

For de omtrent 30 piger udgør nemlig MidtVest Juniorkor på Den Jyske Sangskole i Herning. Og her er unge talenter intet særsyn:
”Vores Juniorkor er vant til at synge og er rutinerede i forhold til at give koncerter. Vi oplevede også, hvordan de bare gik ind på den smukke scene i DR’s koncertsal uden at blinke. Det var business as usual”, lyder det fra Lise Bonde, korproducent for MidtVest Børnekor og MidtVest Juniorkor.

Ifølge Lise Bonde ligger pigernes bedrift måske nærmere i, at de hverken havde stået på en teaterscene før eller performet i en operaforestilling før ’Snehvide’. Både opera- og teaterverdenen var altså ganske ny for dem. Men det tog de såmænd også i stiv arm:
”Det har været dejligt at se, hvordan de nu er blevet fortrolige med en anden udtryksform. De har taget et enormt ansvar og har virkelig forstået at løfte sammen i flok. Sammenholdet er blevet styrket, og de har haft det så sjovt”, siger Lise Bonde.


MidtVest Juniorkor øver ‘Snehvide’.


Venskab før priser
Og her på Den Jyske Sangskole har korets piger måske nok en fornemmelse af, hvad de har været med til at opnå. Det er dog hverken prisen eller DRs store forkromede koncertsal, de lægger vægt på, når de bliver spurgt.
For godt nok var det hele ”meget smukt” og ”stort”, lyder det – men fællesskabet, venskabet, oplevelsen på scenen og busturen til København fylder mere:
”Vi var alle sammen. Det var meget hyggeligt. Man fik et bedre sammenhold, og vi blev rystet meget godt sammen”, siger 11-årige Maria Holm Thomassen, og hendes jævnaldrende makker Johanne Marie Overbeck Petersen bakker op:
”Det var en ret stor oplevelse at prøve at stå på sådan en kæmpestor scene og være med i en rigtig musical (opera red.)”.


Johanne Marie Overbeck Petersen (t.v.) og Maria Holm Thomassen er enige om, at det var en stor oplevelse, at være med i Snehvide – og udover at stå på scenen var det allerbedste ifølge pigerne, at koret har fået et endnu stærkere fællesskab.


”De er virkelig dygtige”
MidtVest Juniorkor er et klassisk kor. Derfor siger det måske også lidt om pigernes formåen, at de alligevel med succes blev en del af en eventyropera som ’Snehvide’.

Det lå nu også i selve GrowOP! Festivalens DNA at forvandle den ellers så komplekse operagenre til en væsen i øjenhøjde med børn og unge. Og det høstede festivalen P2 prisen for. Begrundelsen lød nemlig, at festivalen bl.a. åbnede ”operaens verden for børn i alle aldre og for unge” og fik opera til at fremstå ”mangefacetteret, indbydende og inkluderende for et ungt publikum”.

Udfordringen med de svære toner har da også betydet, at pigekoret som nu står tilbage på alle måder er stærkere og dygtigere – ikke kun på fællesskabsfronten, men også fagligt:
”Det har været en stor glæde, det har givet god energi, og det har udviklet sangerne så de nu… ja, de er virkelig dygtige!”, understreger Dorte Bille, korchef for MidtVest Pigekorene:
”Jo bedre de kan blive til at synge, desto mere tilfredsstillende er det for dem selv – og desto større musikalske opgaver har vi mulighed for at løfte”.

Et skattet samarbejde
Selvom roen har lagt sig igen, står tingene absolut ikke stille, og den sidste tur til København er ikke taget: for i den tidlige sommer skal MidtVest Juniorkor bl.a. synge på plænen til Børnekordage i Tivoli.

Og hvem ved: måske kalder Operaen i Midten igen på MidtVest Juniorkor en dag: ’Snehvide’ var nemlig det tredje samarbejde efter tidligere års ’Hans & Grethe’ og ’Askepot’:
”Det er en stor ære og en stor cadeau til Den Jyske Sangskole og til vores korarbejde, at man har øje for os. Så vi springer op og siger ja tak, det vil vi godt være med til”, slutter Dorte Bille.

Festivalen GrowOp! blev til i et samarbejde mellem Den Jyske Opera, Figura Ensemble, Børnekulturhuset i Aarhus og Operaen i Midten.
Hør eller genhør MidtVest Juniorkor synge under P2’s prisuddeling >>   

 

Operaen i Midtens eventyropera ’Snehvide’ involverede bl.a. den garvede Broadway-komponist Paul Schwartz, unge skuespillertalenter, børn fra den kongelige ballet i Holstebro og MidtVest Pigekor. Se mere på Operaen i Midtens hjemmeside >>

MidtVest Juniorkor optrådte i skikkelse af en skov med et par sange fra ’Snehvide’ i DRs koncertsal ved P2’s prisuddeling – med Josefine Elimar Vistisen i solistrollen som vaskebjørnen Racon. Og Racon har gjort indtryk, for spørger man Johanne og Maria fra koret om, hvilken rolle de bedst kunne lide af alle ’Snehvide’-karaktererne var det hverken Snehvide, dronningen, prinsen eller de forældreløse børn. Nej, det er såmænd Racon.
Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

I videoen fortæller Maria Holm Thomassen, Johanne Marie Overbeck Petersen fra MidtVest Juniorkor, samt korchef Dorte Bille lidt om, hvad koret har fået ud af deres medvirken i Operaen i Midtens ‘Snehvide’:

Inspiration


Sansemættende Søndergaard på HEART

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” overvælder og bombarderer sit publikum

Forårsudstilling med vestjyske toner

'Vestjydske Kunstnere' udstiller 100 værker i Holstebro, hvor publikum møder mange forskelligheder og få ligheder. Eller hvad?

Et småpsykotisk munkeprojekt – eller et helligt opgør?

I udstillingen ’Teser’ sætter danske samtidskunstnere nye perspektiver på reformationen. På godt og ondt.

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Hvem skal vinde kulturpriserne?

Det er NU, du kan indstille din favorit til de to midt- og vestjyske kulturpriser.

Guld og Grønne Skove

"Ukompliceret" og "skidegodt malet" - Holstebro Kunstmuseum udstiller en række mesterværker fra den danske guldalder

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Is, ild og international mode

Den verdenskendte haute couture-designer Jørgen Simonsen udstiller sine kreationer på Gimsinghoved i Struer

”Det er ikke så skørt, som man kunne tro”

I Kunstpakhuset Ikast mødes en række toneangivende danske og amerikanske kunstnere i 'Geometric Behavior'

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Vintertoner i Holstebro

Der er bl.a. vandrekoncert, fællessang, poesiaften og intimkoncert på programmet, når Ensemble MidtVest inviterer på 'Vintertoner'

Kan poetry slam slå Holberg?

Skuespillere fra Det Kongelige Teater udfordrer to poetry slammere i en duel på ord den 13. januar - og du kan afgøre kampen

Tak for året der gik

År 2017 i Midt- og Vestjylland har budt på masser af kultur! Vi ser tilbage på nogle af de bedste oplevelser.

Jul på toppen af Vestjylland

Lyngvig Fyr er et oplagt mål for en juletur for hele familien. Kom med og nyd den friske luft sammen med en fantastisk udsigt!

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Sea Horses - Myter og Halmballer

'Saeta ved Havet' er en cirkusforestilling for hele familien med islandske heste, dansere og cirkusartister på Struer Havn

Galleri: Jul på Gimsinghoved

Kom i julestemning med masser af julepynt, kunsthåndværk og caféhygge på Gimsinghoved i Struer

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

Downton Abbey på Nørre Vosborg

Julen på Nørre Vosborg byder på en sjælden udstilling med udvalgte kostumer fra tv-serien Downton Abbey

Juleteater for hele familien

December igennem kan du og børnene komme i julestemning med hyggelige forestillinger for store og små

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kunst som Forsvar

'Kunstpartiet' vil lære folket at bruge kunst som selvforsvar - og det starter i Skive den 24. og 25. november

Aarhus 2017 på kanten

'Rethink' lød det. Men Aarhus 2017 har nu ikke lært Bovbjerg Fyr - Lemvigs 'gamle hund' - tricks den ikke allerede kendte til.

Julemarkeder i Midt- og Vestjylland

Her får du overblikket over årets julemarkeder og hyggelige juleoplevelser for hele familien

Kulturåret slutter med et brag

Aarhus 2017 runder af med manér på havnen i Hvide Sande - og tager festen videre til Aarhus hvor der venter et væld af koncerter

Sammen er vi stærke

Kulturkonsulenter i Skive og Ikast-Brande peger på en fremtid med mere samarbejde - med kulturhovedstadsåret som katalysator

#Kulturspot