Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Sansemættende Søndergaard på HEART


Kunstmaleren Jens Søndergaard (1895-1957) betegnes ofte som den danske Munch. Men når man nu entrer udstillingsrummet på HEART, taler Jens Søndergaards værker for sig selv. Det er ganske enkelt malerier, der mætter sanserne.

Jens Søndergaard var en stor maler i sin samtid, og han er ikke blevet mindre med årene. Det bærer den aktuelle udstilling vidnesbyrd om. En udstilling der bærer titlen: ”Farvekraft ad Helvede til”.

Ordene ”Farvekraft ad Helvede til” som HEART kalder sin udstilling, er lånt fra Jens Søndergaard selv. Og som beskuer og besøgende på HEART, skal man være beredt på at blive overvældet og bombarderet med farver, der lyser ud af kunstnerens værker.

Ganske vist kredser Jens Søndergaard også om mørket, som blot får lyset til at skinne endnu klarere i et flertal af malerierne. Der er ingen brug af skingre og skarpe pangfarver, det er er i kontrasterne at stemningen i det enkelte værk skabes, i mødet mellem lys og mørke.

Den danske Munch
Jens Søndergaard var sin samtids store ekspressionist i Danmark, og derfor sammenlignes han med norske Edvard Munch.
Det ekspressive hos Jens Søndergaard består i en skildring af kunstnerens subjektive og følelsesmæssige oplevelse af det portrætterede. Og Jens Søndergaards opfattelse var smækfuld af farver, der nu ætser sig ind på beskuerens nethinde. Det er stærkt men også følsomt. I fraværet af sirlige detaljer fremhæves billedernes absolutte styrke som er farvespillet og farvesammensætningen.

Motivvalget spænder vidt, men særligt kredser kunstneren om landskabet i Thy, hvor han voksede op og siden vendte tilbage til.

Jens Søndergaard bosatte sig ellers i København, men han købte derefter et lille træhus i Bovbjerg og byggede til med årene. Her opholdt han sig og malede i sommerhalvåret. Han skildrede naturen herfra men også mennesker i mødet med den kraftfulde natur. Mennesker undervejs og mennesker der blot stilfærdigt tager scenen, landskabet og havet ind. Havet som er et gentaget motiv. Havet i oprør eller blikstille vand med sol eller måne lysende ovenover.

Udfordrende motiver og teknik
Jens Søndergaards spektrum spændte imidlertid meget bredt. Såvel i valget af motiv som i teknik og metode. Der er værker som illustrerer en fodboldkamp, og der er bymotiver af huse og gader. Der er græssende køer samt portrætmalerier af kvinderne i hans liv. Blandt andet. Og der er skarpe konturer i nogle værker kontra udviskede streger i andre malerier.

Jens Søndergaards værker flirter måske med ideen om det abstrakte, da detaljen lades ufærdig. Men dette er helt bevidst og en del af det formmæssige udtryk. For en eminent tegner var han også, hvilket ses i det udvalg af tegninger, som er repræsenteret.

Kunstner på kanten
Jens Søndergaard var samtidens store ekspressionist. Og han var autodidakt. Godt nok blev han optaget på det Kongelige Kunstakademi, men han gik der kun tre måneder. Så stoppede han efter eget ønske. Det var ikke det han ville. Og hans egenrådighed og stædighed kommer klart til udtryk i malerierne.

Når man tager summen af værkerne ind på HEART er der bestemt en rød tråd, men der er også vildskab og bevægelser, der afviger fra denne røde tråd. Kunstneren har eksperimenteret med sin kunnen, sit udtryk og med sin teknik. Og det kom der noget stort ud af.

…Og kærligheden..
I 1940’erne, mens Jens Søndergaard var bosat i København, påkørte han en kvindelig cyklist på Rådhuspladsen. Han besøgte kvinden på hospitalet og et venskab udviklede sig mellem de to. Snart spirede også den store kærlighed imellem dem: Jens Søndergaard og Christiane Hedevig Kampmann blev gift, og hun var en af de mange portrætterede kvinder. Denne historie kan du blandt andre personlige anekdoter læse på HEART blandt de flotte værker.

Fra den 4. marts kan du også i biograferne se en film om Jens Søndergaard. Filmen bærer ligeledes titlen ”Farvekraft ad Helvede til” og er tilrettelagt af Anne Mulvad, som er journalist ved TV Midtvest.

Oplev udstillingen på HEART, Bitten & Aage Damgaards Plads 2, 7400 Herning
Åbningstider: Tirsdag – søndag kl. 10-16
Entré: 75 kr. Gratis under 18 år.

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” løber frem til d. 19. august 2018.

Inspiration


En tidslomme for hele familien

På Hjerl Hede kan du gå på opdagelse i gamle huse, køre med damptog, klappe søde dyr og meget meget mere

Museumsdirektør mellem tradition og fornyelse

”Kunst er nærmest en trosforestilling. Jeg er vokset op med det”. Mød Anders Gaardboe Jensen, direktør for Holstebro Kunstmuseum.

Rejs tilbage til vikingetiden

Bork Vikingehavn giver dig vuggende skibe, stråtækte langhuse, spændende historier og vaskeægte vikinger!

Gå på opdagelse på Flymuseet

Svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere. Danmarks Flymuseum har det hele - og meget mere til ...

Havfald på Strandingsmuseet

Strandingsmuseum St. George viser dig havforureningen - og løsninger på den - i en ny særudstilling

Sansemættende Søndergaard på HEART

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” overvælder og bombarderer sit publikum

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kulturen blomstrer i Midt- og Vestjylland

De midt- og vestjyske kommuner poster flere penge i kultur pr. borger end landsgennemsnittet - og Herning snupper 1. pladsen

Drømmen om Odin

Ude i verden sparer de op i årevis og rejser i timer for at forfølge drømmen i Vestjylland - læs med når vi besøger Odin Teatret.

Barske historier i klare farver

”Jeg blev amputeret, hver gang jeg solgte et billede" - så fik Arne Haugen Sørensen sit eget museum i Vestjyllands Kunstpavillon

"Det er sådan noget, jeg hungrer efter"

Slagteriet i Holstebro er sub på den fede måde med byhaver, street-markets, festivaller og rave party - og du er altid velkommen!

Bibliotekaren anbefaler

Familiedramaer, prisvindende krimi og underholdende drengedrømme - få inspiration til din næste læseoplevelse her

Selde: skulpturernes Narnia

Skulpturlandsbyen Selde er en lille verden for sig selv, hvor kunstoplevelserne står i kø

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

Fotogalleri: Off Road åbningen

Se de flotte billeder fra Tæt på Magien - Off Road åbningsfesten i Herning den 11. april

100 år - og stadig vigtig

forliste ægteskaber, lavt selvværd, narkoman - og en hamrende stærk forfatter. I år fejrer vi 100-året for Tove Ditlevsens fødsel.

Træd ind i lydens univers

Tag på Struer Museum og bliv klogere på lyd - og dine egne ører

Gå på opdagelse i kultur-kortet

Find din næste oplevelse på kortet med Midt- og Vestjyllands historie, kunst, teater, koncerter og meget mere