Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Når kunst flytter grænser


Kunsten søger grænser. Også i Midt- og Vestjylland – og også anno 2017. Men flytter kunsten de grænser, den skubber til?

Kunsten kan tage samfundsproblemer op og udstille dem; vride dem, granske dem, molestere dem, tvinge deres væsen ud med sit greb.
Vi ser det igen og igen. På vores egne breddegrader i Midt- og Vestjylland bl.a. på Arne Haugen Sørensens Museum med værker om voldtægt, lidelser og det godes kamp mod det onde, i ‘Fremmedhed’ på Museet for Religiøs Kunst med fremstillingen af ‘de fremmede’ gennem 500 år, under Socle du Monde-biennalen på HEART med lamineret samlebåndsproduceret kunstnerlort, og i ‘The Men Who Fell from Earth’ på Holstebro Kunstmuseum hvor bl.a. Tal R nærmest flækker sig ind til essensen af provokation.

Men spørgsmålet er: hvornår går kunsten fra blot at provokere til egentlig at flytte fordomme og grænser?
Eksisterer det skel overhovedet?

Kunstmuseet er et unikt forum
Kaster vi bl.a. et blik tilbage på fotoudstillingen ’Q* Flydende Køn’ på Holstebro Kunstmuseum møder vi en udstilling, som i første omgang startede som et bidrag til den midt- og vestjyske kulturfestival Off Road, men gæsterne gik hjem med mere end bare oplevelsen af et udtænkt værk; de blev introduceret til debatten om køn.
‘Q* Flydende Køn’ blev skabt, da den internationalt anerkendte fotograf Lærke Posselt rejste ud til unge mennesker i norden og interviewede dem, mens hun tog deres portrætbillede. Hun fortalte deres historie gennem de intime billeder, som blev vist og understøttet af citater: “Jeg er ikke rigtigt hverken kvinde eller mand, men mine omgivelser vil fastholde mig i en af de to roller. Det er ikke noget jeg føler mig tilpas i overhovedet”, lød det bl.a.

Selv siger Lærke Posselt, at projektet har fået “gode tilbagemeldinger omkring nye tanker omhandlende køn”. For fotoudstillingen var også en øjenåbner i forhold til fænomenet ‘køn’: Her stod publikum nemlig ikke kun ansigt til ansigt med spørgsmålet om at se sig selv som mand eller kvinde – den fremstilling vi hidtil har mødt mest i medierne – men også med det ikke-binære køn (hverken mand eller kvinde), agender (ikke-kønnet), kønsflydende (hvor man bevæger sig mellem kønnene, som det passer) eller at man bare generelt er genderqueer (identificerer sig med noget udover normen i forhold til køn).

Udstillingen konfronterede altså publikum med forestillingen om køn som en samfundskonstruktion i et forum, som er kendt for at tage vel imod det udfordrende, det provokerende og det reflekterende: kunstens udstillingsrum:
“Det er netop på museet, hvor mange forskellige mennesker i flere aldre og statusser kommer, at horisonter kan blive udvidet og  verden kan gøres mere omfattende”, lyder det fra Lærke Posselt.


Foto: Lærke Posselt. Fra udstillingen Q* Flydende Køn på Holstebro Kunstmuseum. Se mere på Lærke Posselts hjemmeside >>

Vi ser det usete

Men rykkede udstillingen noget?
Ja, lyder det fra Holstebro Kunstmuseum. ‘Q* Flydende Køn’ – måske på trods af eller i kraft af sin status som udstilling på et kunstmuseum – banede sig vej til samfundsdebatten. Flere skoler besøgte museet, bl.a. VIA (Pædagoguddannelsen), og brugte bl.a. udstillingen som afsæt for at diskutere ”æstetisk formidling og seksualundervisning”.

På Holstebro Kunstmuseum er kulturformidler Peter Haarby ikke i tvivl om, at kunst kan flytte fordomme:
”Udstillinger som netop sætter fokus på det ukonventionelle, tvinger os til at se det ellers usete – og den undren som opstår, følger os hjem”, siger han.

På den måde kan legemliggørelsen af tabuer fx i form af en fotoudstilling være med til at rykke grænser, sætte ansigt på fordomme og lade os reflektere os frem til ny viden. Om noget så kan provokere uden at flytte grænser i én eller anden form kan være svært at svare på – men om intet andet kan man tage med sig at samfundet og verden er dynamisk; der er altid nye bevægelser og retninger at gå i. Om det så handler om kunst, køn eller grænser.

Kunst kan provokere publikum – men provokationen kan gå begge veje. Læs med her når en kunstformidler fra Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum fortæller, hvad hun synes om, at børn ser pokémons  overalt i museets malerier >>

Inspiration


En tidslomme for hele familien

På Hjerl Hede kan du gå på opdagelse i gamle huse, køre med damptog, klappe søde dyr og meget meget mere

Museumsdirektør mellem tradition og fornyelse

”Kunst er nærmest en trosforestilling. Jeg er vokset op med det”. Mød Anders Gaardboe Jensen, direktør for Holstebro Kunstmuseum.

Rejs tilbage til vikingetiden

Bork Vikingehavn giver dig vuggende skibe, stråtækte langhuse, spændende historier og vaskeægte vikinger!

Gå på opdagelse på Flymuseet

Svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere. Danmarks Flymuseum har det hele - og meget mere til ...

Havfald på Strandingsmuseet

Strandingsmuseum St. George viser dig havforureningen - og løsninger på den - i en ny særudstilling

Sansemættende Søndergaard på HEART

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” overvælder og bombarderer sit publikum

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kulturen blomstrer i Midt- og Vestjylland

De midt- og vestjyske kommuner poster flere penge i kultur pr. borger end landsgennemsnittet - og Herning snupper 1. pladsen

Drømmen om Odin

Ude i verden sparer de op i årevis og rejser i timer for at forfølge drømmen i Vestjylland - læs med når vi besøger Odin Teatret.

Barske historier i klare farver

”Jeg blev amputeret, hver gang jeg solgte et billede" - så fik Arne Haugen Sørensen sit eget museum i Vestjyllands Kunstpavillon

"Det er sådan noget, jeg hungrer efter"

Slagteriet i Holstebro er sub på den fede måde med byhaver, street-markets, festivaller og rave party - og du er altid velkommen!

Bibliotekaren anbefaler

Familiedramaer, prisvindende krimi og underholdende drengedrømme - få inspiration til din næste læseoplevelse her

Selde: skulpturernes Narnia

Skulpturlandsbyen Selde er en lille verden for sig selv, hvor kunstoplevelserne står i kø

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

Fotogalleri: Off Road åbningen

Se de flotte billeder fra Tæt på Magien - Off Road åbningsfesten i Herning den 11. april

100 år - og stadig vigtig

forliste ægteskaber, lavt selvværd, narkoman - og en hamrende stærk forfatter. I år fejrer vi 100-året for Tove Ditlevsens fødsel.

Træd ind i lydens univers

Tag på Struer Museum og bliv klogere på lyd - og dine egne ører

Gå på opdagelse i kultur-kortet

Find din næste oplevelse på kortet med Midt- og Vestjyllands historie, kunst, teater, koncerter og meget mere