Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Midt- og Vestjylland drager udenlands


64 videoværker skabt af kunstnere fra 21 lande tager Midt- og Vestjylland med sig hjem. Til Frankrig, Egypten, USA, Canada og Israel.

Video- og Performancefestivalen MEETINGS har givet os noget ganske unikt: en række videoer og performances skabt af internationale samtidskunstnere. Kunstnerne har slået sig ned i det midt- og vestjyske, banket på lokale folks døre, gransket lokalhistoriske udpluk – og givet dem deres eget præg i en række videoværker og performances.

Et spørgsmål der trænger sig på er: har MEETINGs så rykket noget?
Der lyder et forsigtigt “ja” fra Karen Havskov Jensen fra ET4U – drivkraften bag festivalen.
“MEETINGS har givet en interesse, og har skabt nogle ringe i vandet – men jeg ved ikke, hvor langt de breder sig”, siger hun.

Langt. Det tør vi godt anslå. For de 64 videoværker er nu på vej hjem til 21 lande sammen med deres kunstnere. En del af dem skal udveksles. Den indiske kunstner Gigi Scaria pønser på at fremvise sit værk fra Hjerl Hede i Delhi, og de franske kunstnere Anne Loubet og Sophie-Charlotte Gautier har luftet idéen om, at tage deres værk fra Staby med på videofestivaler.

Og netop evnen til at rejse ubesværet over landegrænser er én af videokunstens styrker, mener Karen Havskov Jensen:
“Med MEETINGS har vi fået nogle fede produkter – værker, der er nemme at udveksle. Du skal ikke have en truck med, hver gang du skal flytte dem fra sted til sted”, siger hun.

Præmieret for sin kvalitet
Men planerne om at flytte videoværkerne rundt betyder også, at du ikke kan se  MEETINGS-værkerne på en hvilken som helst youtube-kanal. Når festivalen er slut, er det bare ærgerligt, hvis du kom for sent. Du må vente til sensommeren 2019, hvor MEETINGS-festivalen atter vender tilbage. Når det sker har MEETINGS fået ekstra kræfter: Statens Kunstfond har nemlig netop tildelt festivalen en præmiering på 75.000 kroner – en pulje som bliver uddelt uansøgt til kunstnere, som skaber kunst “af særlig høj kunstnerisk kvalitet”.

Og hvad er det så for en kunstnerisk kvalitet, MEETINGS har fremkaldt? Hvad adskiller egentlig videokunst fra en hvilken som helst hjemmeoptaget mobilvideo eller et journalistisk tv-indslag?
“Det er svært at komme med en entydig forskel, for mediet er jo det samme”, siger Karen Havskov Jensen: “Nogle af værkerne kunne måske godt forveksles med indslag fra TV MidtVest, mens andre er utroligt abstrakte”.

Den største forskel er, ifølge Karen Havskov Jensen, formentlig at videokunst udfordrer sit publikum:
“Når vi ser en video, er vi vant til at få en historie serveret. En klar fortælling. Videokunst kan være enormt udfordrende, især når det bliver abstrakt”, siger hun, og fortæller, at den indiske kunstner Gigi Scaria blandt andet har lavet nogle videoværker fra sit hjemland Indien med afsæt i den “uhyggelige vandforurening deres floder er udsat for”:
“Videoen fortsætter i det uendelige over vand. Den bliver ved så længe, at man tror, den looper. Og man bliver utålmodig og venter på, at der sker noget. Men det er der jo ingen, der har lovet. Til sidst indser man, at man bare skal læne sig tilbage og følge med – og tænke”, fortæller hun.

En egypter i et klædeskab
Videokunst har altså ingen respekt for berettermodeller, plot, skuespillere og længde. Det er slet ikke videokunstens formål. Den ønsker i stedet at udfordre sit publikum – deres fordomme, verdensopfattelser og forventninger.

Ja, kunsterens egne overbevisninger bliver såmænd også udfordret indimellem: Da den egyptiske kunstner Bassem Yousri hørte historien om Æ Skawmand – skabsmanden fra Oddesund, der boede i sit klædeskab i 24 år – undrede han sig. Og som han spørger på ET4U’s beskrivelse af projektet: “Hvordan kan man fortælle en historie om noget eller nogen, som man ikke kender eller har set før? Hvordan skal man tilmed kunne fortælle en historie, som man ikke selv har valgt at fortælle?”
Men Bassem Yousri knækkede i den grad udfordringen (og sine egne fordomme) i videoværket ‘Skabsmanden’, mener Karen Havskov Jensen:
“Han har lavet den mest fantastiske film om Æ Skawmand, som varer hele 52 minutter – og vi ser ham sidde i et skab i Kairo og fortælle om det, han har oplevet her. Det er så rørende og morsomt”.

Selvom værkerne har udspillet sig på hele 26 steder i det Midt- og Vestjyske, og de udenlandske kunstnere har været vidt omkring, har Karen Havskov Jensen alligevel spekuleret på, om de lokale overhovedet ville opdage, hvad der foregik uden for deres hoveddør:
“Jeg ved, at der bliver talt om MEETINGS i kunstnerkredse – men jeg har nok været lidt bekymret for, om de lokale ville opdage festivalen. Men det har virket, at lave projekterne herude, hvor kunstnerne kommer tæt på folk. Det har engageret mange”, siger hun.

Så MEETINGS har sat sine spor – og dens værker er nu på vej ud i verden. Men noget bliver herhjemme: Thyborøn Trawl dansen. og den bliver i hvert fald ikke glemt foreløbig … >>

Video- og Performancefestivalen MEETINGS fra den 1.-10. september 2017 er søsat af ET4U – en forening dannet af billedkunstnerne og kuratorerne Karen Havskov Jensen og Klavs Weiss.

 

Inspiration


Gå på opdagelse på Flymuseet

Svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere. Danmarks Flymuseum har det hele - og meget mere til ...

Når modsætninger taler sammen

I duo-udstillingen ’Interobjects’ taler grove, organiske værker sammen med stramme linjer og æstetik

Masser af Matador

På Ikast Bibliotek kan du møde en række karakterer fra tv-serien Matador - kærligt portrætteret med olie på lærred

Havfald på Strandingsmuseet

Strandingsmuseum St. George viser dig havforureningen - og løsninger på den - i en ny særudstilling

Sansemættende Søndergaard på HEART

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” overvælder og bombarderer sit publikum

Et småpsykotisk munkeprojekt – eller et helligt opgør?

I udstillingen ’Teser’ sætter danske samtidskunstnere nye perspektiver på reformationen. På godt og ondt.

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Guld og Grønne Skove

"Ukompliceret" og "skidegodt malet" - Holstebro Kunstmuseum udstiller en række mesterværker fra den danske guldalder

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kulturen blomstrer i Midt- og Vestjylland

De midt- og vestjyske kommuner poster flere penge i kultur pr. borger end landsgennemsnittet - og Herning snupper 1. pladsen

Drømmen om Odin

Ude i verden sparer de op i årevis og rejser i timer for at forfølge drømmen i Vestjylland - læs med når vi besøger Odin Teatret.

Barske historier i klare farver

”Jeg blev amputeret, hver gang jeg solgte et billede" - så fik Arne Haugen Sørensen sit eget museum i Vestjyllands Kunstpavillon

"Det er sådan noget, jeg hungrer efter"

Slagteriet i Holstebro er sub på den fede måde med byhaver, street-markets, festivaller og rave party - og du er altid velkommen!

Bibliotekaren anbefaler

Familiedramaer, prisvindende krimi og underholdende drengedrømme - få inspiration til din næste læseoplevelse her

Derfor skal du se 'Eventyrlig Dialog'

Prins Henrik og Carl-Henning Pedersen møder hinanden mellem dystre helheste og fantasifulde fabeldyr

Selde: skulpturernes Narnia

Skulpturlandsbyen Selde er en lille verden for sig selv, hvor kunstoplevelserne står i kø

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg

Midt- og Vestjylland drager udenlands

Video- og performancefestivalen MEETINGS sender Midt- og Vestjyllands særpræg ud i verden

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

Fotogalleri: Off Road åbningen

Se de flotte billeder fra Tæt på Magien - Off Road åbningsfesten i Herning den 11. april

#Kulturspot