Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Kulturen blomstrer i Midt- og Vestjylland


Tal fra Magisterbladet viser, at de danske kommuner i gennemsnit bruger 1.505 kroner på kultur per borger. Men i Kulturregion Midt- og Vestjylland er gennemsnittet 1724  kroner – og højdespringeren Herning indtager pladsen som den kommune i landet med det højeste kulturforbrug.

Hvis du synes, kommunerne skal prioritere musik, biblioteker og kunst, bliver du nok varm om hjertet af de midt- og vestjyske budgetter. Kulturregionen Midt- og Vestjylland består af kommunerne Skive, Lemvig, Struer, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Holstebro og Herning – og blandt dem bruger 5 ud af 7 kommuner mere end landsgennemsnittet, når det handler om kulturforbruget per indbygger.

Den store højdespringer er Herning, som med et forbrug på 2291 kroner per borger er den kommune i Danmark, som poster flest penge i kultur såsom kunst, musik og biblioteker. Og det er ganske bevidst:
”Vi har en strategi om at løfte vores kulturliv, så alle vores tilbud ligger i den høje ende”, siger Hernings borgmester Lars Krarup (V) til Magisterbladet: ”Så længe jeg er med til at bestemme, vil kultur være en kerneopgave for kommunen på lige fod med handicap,- ældre- og skolepolitik”.

Borgmesteren bliver bakket op af Johs Poulsen (B), formand for kultur- og fritidsudvalget i Herning:
”I Herning er kultur et plusord, ikke et fyord”, slår han fast.

Herning står da også som en stærk kulturspiller i det midtjyske landskab. Her finder du både mindre kultursteder, bl.a. Den Jyske Sangskole, som formår at markere sig i omverdenen – og de store som bl.a. Boxen og HEART. I 2017 var Herning også vært for Aarhus 2017-fuldmåneeventet ‘Tæt på Magien’, hvor 25.000 mennesker valfartede til byen for bl.a. at opleve en 8-timers maratonkoncert.

Kultur er en overskudsforretning
Vender vi blikket mod Holstebro Kommune – den næststørste forbruger blandt Kulturregionens kulturbudgetter – finder vi også en kommune med kultur på sin historiske rygrad. Her står Maren i Kæret som byens vartegn, og bl.a. Slagteriet, Odin Teatret og Dansk Talentakademi dyrker den skæve og ungdommelige kultur.

Holstebro bruger 1931 kroner per borger på kultur – og en opgørelse fra 2015-16 viser, at for hver eneste kommunale krone, Holstebro postede i kultur, kom 2,32 kroner retur. Kulturlivet er altså en overskudsforretning i kommunen.

At kultur kan give overskud ser vi også i alle de midt- og vestjyske kommuner i forbindelse med kulturhovedstadsåret Aarhus 2017. Den endelige opgørelse er ikke udkommet, men prognoser fra Fonden Aarhus 2017 indikerer, at bl.a. Skive Kommune får deres investering 6 gange igen. Samme billede med sorte tal på bundlinjen tegner sig også for Midt- og Vestjyllands øvrige kommuner.

Små budgetter forhindrer ikke god kultur
Professor og kommunalforsker Kurt Houlberg forklarer overfor Magisterbladet, at kommunernes kulturbudgetter afhænger af mange forskellige forhold. Det betyder ikke så meget om kommunens flertal er rødt eller blåt. Det afgørende er nærmere beliggenheden og indbygger-sammensætningen:
“Jo flere der bor i landdistrikter, jo mindre er kulturbudgettet. Her kan man lidt forenklet sige, at borgerne går mere i skoven, end de går i teatret. Er der en overvægt af enlige ældre, går der også flere penge til kultur- og fritidsområdet”, siger professoren.

Landdistriktskommunerne Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande bruger knapt 1.400 kroner på kultur per borger – altså cirka 100 kroner mindre end landsgennemsnittet. Men det betyder bestemt ikke, at der ikke er kvalitetskultur at finde. Bl.a. har Ringkøbing-Skjern ét af landets mest besøgte kulturhistoriske museer. Og i Ikast-brande finder vi bl.a. det innovative projekt Cesso fostret af dedikerede kultursjæle, som også møder interesse langt ud over kommunegrænsen ved at skabe netværk mellem skoler og omverdenen med henblik på at ruste unge til et liv som aktive, demokratiske medborgere.

Professor Kurt Houlberg peger også på en tendens, som kan være en del af forklaringen på, hvorfor bl.a. Ikast-Brande kommune har et relativt lavt kulturforbrug – kommunen ligger nemlig klods op af kulturens højborg Herning:
“Til gengæld er der noget, der tyder på, at kommuner, der kan trække på kulturtilbud i en større nabokommune, ligger i den lave ende”, siger Kurt Houlberg til magisterbladet.

Så mange penge bruger kommunerne i Midt- og Vest på kultur per borger:
Herning: 2291 kr.

Holstebro: 1931 kr.
Skive: 1712 kr.
Struer: 1684 kr.
Lemvig: 1671 kr.
Ikast-Brande: 1383 kr.
Ringkøbing-Skjern: 1397 kr.

Gennemsnittet for Kulturregion Midt- og Vestjylland: 1724 kr.
Gennemsnit for hele landet: 1505 kr.

Artiklen er baseret på en analyse, som Magisterbladet har lavet ud fra tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Beløbene dækker kommunernes udgifter til kunst, musik og biblioteker.

Læs Magisterbladets artikel her >>

 

 

Inspiration


En tidslomme for hele familien

På Hjerl Hede kan du gå på opdagelse i gamle huse, køre med damptog, klappe søde dyr og meget meget mere

Museumsdirektør mellem tradition og fornyelse

”Kunst er nærmest en trosforestilling. Jeg er vokset op med det”. Mød Anders Gaardboe Jensen, direktør for Holstebro Kunstmuseum.

Rejs tilbage til vikingetiden

Bork Vikingehavn giver dig vuggende skibe, stråtækte langhuse, spændende historier og vaskeægte vikinger!

Gå på opdagelse på Flymuseet

Svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere. Danmarks Flymuseum har det hele - og meget mere til ...

Havfald på Strandingsmuseet

Strandingsmuseum St. George viser dig havforureningen - og løsninger på den - i en ny særudstilling

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kulturen blomstrer i Midt- og Vestjylland

De midt- og vestjyske kommuner poster flere penge i kultur pr. borger end landsgennemsnittet - og Herning snupper 1. pladsen

Drømmen om Odin

Ude i verden sparer de op i årevis og rejser i timer for at forfølge drømmen i Vestjylland - læs med når vi besøger Odin Teatret.

Barske historier i klare farver

”Jeg blev amputeret, hver gang jeg solgte et billede" - så fik Arne Haugen Sørensen sit eget museum i Vestjyllands Kunstpavillon

"Det er sådan noget, jeg hungrer efter"

Slagteriet i Holstebro er sub på den fede måde med byhaver, street-markets, festivaller og rave party - og du er altid velkommen!

Bibliotekaren anbefaler

Familiedramaer, prisvindende krimi og underholdende drengedrømme - få inspiration til din næste læseoplevelse her

Selde: skulpturernes Narnia

Skulpturlandsbyen Selde er en lille verden for sig selv, hvor kunstoplevelserne står i kø

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

Fotogalleri: Off Road åbningen

Se de flotte billeder fra Tæt på Magien - Off Road åbningsfesten i Herning den 11. april

100 år - og stadig vigtig

forliste ægteskaber, lavt selvværd, narkoman - og en hamrende stærk forfatter. I år fejrer vi 100-året for Tove Ditlevsens fødsel.

Træd ind i lydens univers

Tag på Struer Museum og bliv klogere på lyd - og dine egne ører

Gå på opdagelse i kultur-kortet

Find din næste oplevelse på kortet med Midt- og Vestjyllands historie, kunst, teater, koncerter og meget mere

Noveller for voksne

Savner du inspiration til læsestof af den kortfattede art? Tag et kig på bibliotekarens anbefalinger her

Tag hunden med

Hunden Shanti viser vej til nogle af de allerbedste hundevenlige oplevelser i Midt- og Vestjylland