Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Is, ild og international mode


Han har designet kjoler til bl.a. Sarah Jessica Parker og Madonna – og nu viser den internationale haute couture-designer med Struer-rødder Jørgen Simonsen, hvorfor han er én af de få, som kan gøre en sæl til en succes på catwalken.

Hvad sker der, når en modedesigner låner sit perspektiv fra fremmede kulturer?
Ja, det kan du netop nu opleve på Gimsinghoved i Struer, hvor Danmarks eneste Haute Couture-modeskaber Jørgen Simonsen udstiller knapt 50 fantastiske kreationer.

Udstillingen er bl.a. inspireret af roma-kulturen og af den oprindelige Inuit-kultur. Fra sidstnævnte har udstillingen sit navn ’Iskrystalprinsessen’: håndgribeligt nedkogt til fem splinternye rober i sælskind. Skind som Jørgen Simonsen selv kalder ’ufatteligt smukke, men dybt stigmatiserede og ALT for udhængte”.

Fra ishav og polarkulde bevæger Jørgen Simonsen sig videre over i den mere fyrige, varme roma-kultur: ”… et smukt, vibrerende, visuelt smækkende modstykke til det mere reserverede, raffinerede og Nordic Chic udtryk, man finder i naturskindene i Grønland”, som han selv udtrykker det.

Eventyrligt og uopnåeligt
Når du træder ind på Gimsinghoved møder du ikke blot en række flotte kjoler og dragter. Du befinder dig også pludselig i et møde mellem historiske folkeslag og nutidig højmode: For på den ene side står det oprindelige, det autentiske og det naturlige – og på den anden side står det splinternye, det eksklusive og det unikke.

Haute Couture i al sin vælde. Kunst skabt af klæder. Perfektion.

Her er bl.a. en gallakjole i åndehulssort grønlandssæl med watteaudraperet vandfaldsryg. En grand  entrance aftenkjole i optisk hvide, geometriske, strikkede flæser af flaks, silke og nylon. En ’varsity-jakke i chinchilla sat på stenfarvet gedekidsruskind’. En ’pilotjakke i vild canadisk los’. Og et væld af andre elegante kunstværker i klædeform på mannequiner.

Haute Couture betyder i øvrigt slet og ret ”finere syning”: Klæder håndsyet efter den enkelte kundes mål og skabt af de dyreste og mest eksklusive materialer. Hver enkelt lille detalje, tråd og sting er altafgørende. For Jørgen Simonsen kan det tage op mod tre måneder at lave ét enkelt stykke tøj. Prisen og stilen er også derefter: en kjole kan nemt koste flere hundrede tusinde kroner. Hvis den da overhovedet er til salg for noget så kedeligt som penge.

På hele kloden er der kun et par hundrede – selvsagt stenrige mennesker – der klæder sig i haute couture. Derfor emmer kollektionerne også af noget eventyrligt og uopnåeligt. For nogle er det endda en anelse provokerende i al sin utilgængelighed, overdrevenhed og dramatiske overdådighed.

Fra Versace og Chanel til Struer
”Hvorfor Gimsinghoved?” Spørger du måske: ”Hvorfor Struer?”
Jo, Jørgen Simonsen er født og opvokset i Struer. 18 år gammel, i 1991, flyttede han til haute couturens fødeby Paris, hvor han begyndte klatreturen mod toppen af den internationale modeindustri. På det imponerende CV står bl.a. chefdesigner for Versace og modehuset Chanel, omtrent 40 Vogue-forsider – og ikke mindst et utal af kjoler designet til superstjerner på den røde løber: Madonna, Jennifer Lopez, Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman, Michelle Pfeiffer og Julia Roberts for at nævne nogle få.

Men selvom Paris er hans hjemmebane, har Jørgen Simonsen aldrig mistet tilknytningen til Struer. Derfor har han også tre gange tidligere udstillet sine smukke kreationer i Gimsinghoveds stuer – senest i 2015. Denne gang blev udstillingen skudt i gang med et storstilet modeshow i Folkets Hus med professionelle modeller, hår- og makeupartister, lyd, lys, champagne og canapéer – og de 500 billetter blev revet væk på 45 minutter.

Showet er for længst forbi, men tøjet står stadig i Gimsinghoveds smukke stuer. Dem kan du se indtil den 18. marts 2018.

Efter Struer skal de fem sælskindskreationer, der udgør ’Iskrystalprinsessen’ videre til Beijing, Tokyo og Paris.

Udstillingen er åben alle dage kl. 13-17 (lukket mandage) indtil søndag den 18. marts.
Entré: 50 kr.

Få et kig ind i udstillingen ‘Iskrystalprinsessen’. Gimsinghoveds leder Rie Nyborg fortæller:

Inspiration


Sansemættende Søndergaard på HEART

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” overvælder og bombarderer sit publikum

Forårsudstilling med vestjyske toner

'Vestjydske Kunstnere' udstiller 100 værker i Holstebro, hvor publikum møder mange forskelligheder og få ligheder. Eller hvad?

Et småpsykotisk munkeprojekt – eller et helligt opgør?

I udstillingen ’Teser’ sætter danske samtidskunstnere nye perspektiver på reformationen. På godt og ondt.

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Hvem skal vinde kulturpriserne?

Det er NU, du kan indstille din favorit til de to midt- og vestjyske kulturpriser.

Guld og Grønne Skove

"Ukompliceret" og "skidegodt malet" - Holstebro Kunstmuseum udstiller en række mesterværker fra den danske guldalder

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Is, ild og international mode

Den verdenskendte haute couture-designer Jørgen Simonsen udstiller sine kreationer på Gimsinghoved i Struer

”Det er ikke så skørt, som man kunne tro”

I Kunstpakhuset Ikast mødes en række toneangivende danske og amerikanske kunstnere i 'Geometric Behavior'

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Vintertoner i Holstebro

Der er bl.a. vandrekoncert, fællessang, poesiaften og intimkoncert på programmet, når Ensemble MidtVest inviterer på 'Vintertoner'

Kan poetry slam slå Holberg?

Skuespillere fra Det Kongelige Teater udfordrer to poetry slammere i en duel på ord den 13. januar - og du kan afgøre kampen

Tak for året der gik

År 2017 i Midt- og Vestjylland har budt på masser af kultur! Vi ser tilbage på nogle af de bedste oplevelser.

Jul på toppen af Vestjylland

Lyngvig Fyr er et oplagt mål for en juletur for hele familien. Kom med og nyd den friske luft sammen med en fantastisk udsigt!

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Sea Horses - Myter og Halmballer

'Saeta ved Havet' er en cirkusforestilling for hele familien med islandske heste, dansere og cirkusartister på Struer Havn

Galleri: Jul på Gimsinghoved

Kom i julestemning med masser af julepynt, kunsthåndværk og caféhygge på Gimsinghoved i Struer

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

Downton Abbey på Nørre Vosborg

Julen på Nørre Vosborg byder på en sjælden udstilling med udvalgte kostumer fra tv-serien Downton Abbey

Juleteater for hele familien

December igennem kan du og børnene komme i julestemning med hyggelige forestillinger for store og små

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kunst som Forsvar

'Kunstpartiet' vil lære folket at bruge kunst som selvforsvar - og det starter i Skive den 24. og 25. november

Aarhus 2017 på kanten

'Rethink' lød det. Men Aarhus 2017 har nu ikke lært Bovbjerg Fyr - Lemvigs 'gamle hund' - tricks den ikke allerede kendte til.

Julemarkeder i Midt- og Vestjylland

Her får du overblikket over årets julemarkeder og hyggelige juleoplevelser for hele familien

Kulturåret slutter med et brag

Aarhus 2017 runder af med manér på havnen i Hvide Sande - og tager festen videre til Aarhus hvor der venter et væld af koncerter

Sammen er vi stærke

Kulturkonsulenter i Skive og Ikast-Brande peger på en fremtid med mere samarbejde - med kulturhovedstadsåret som katalysator

#Kulturspot