Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Dit fugleperspektiv?


I udstillingen ’Fuglene’ møder du dig selv – og med den velvalgte placering i det lille Kunstpakhus i Ikast sender kunstnerne Sonja Lillebæk Christensen og Christian Schmidt-Rasmussen samtidig en tydelig besked om, at større ikke altid er bedre.

Hvilken stemning mærker du og hvad tænker du på, når du hører et mågeskrig? Når du går under larmende krageflokke i efterårets nøgne grene? Når du ser en kvik blåmejse hoppe kvidrende rundt på fuglebrættet?
Uanset hvilken følelse, fuglene vækker, oplever din nabo nok ikke helt det samme. For det afhænger af, hvem du er, og hvad du har oplevet i livet.

Lige præcis det fænomen kommer du helt tæt på, når du besøger Kunstpakhuset i hjertet af Ikast: Her træder du nemlig ind i en voliere fyldt med mejser, skader, råger, krager, lyden af flaksende vinger og fugleskrig.
Ved første øjekast virker udstillingen ganske uskyldig. Den vælter ingen omkuld. Men alligevel formår den i al sin enkelthed at sætte gang i den opmærksomme tilskuers selvransagelse:
”Fugle kan fortælle os meget om os selv, og den måde, vi oplever verden på”, siger Bente Jensen, kunstnerisk leder af Kunstpakhuset:
“Det er noget som dyr kan – og måske især fugle: De kan vække stemninger og minder. Hvad føler du, når du hører en krage? Nogle synes, det er hyggeligt, andre synes, det er dystert. Men uanset hvad, vi føler, føler vi det nogle gange så stærkt, at vi overfører vores oplevelse til dyrene og gør dem menneskelige – tillægger dem menneskelige egenskaber, eller føler at vi forstår dem. For eksempel er det ganske naturligt for os, at dyrene i Walt Disney-filmene kan tale, og at vi forstår dem”.

Men hvorfor er det netop fugle, vi møder i Kunstpakhuset? Flygtige væsner vi ikke kan komme tæt på, og som ikke spiller samme nærværende rolle for os mennesker som eksempelvis hunde og katte?

Jo, det hænger sammen med, at fuglene alligevel bærer noget af os. Vi er påvirket af fugle i hele den kultur, der omgiver os: I mytologierne finder vi Odins ravne Hugin og Munin, sjælefuglen Ba, den genskabte Føniksfugl og kæmpefuglen Rok fra Tusind og én nats eventyr. Og det er slet ikke alt. Vi genkender duen som et symbol på fred, og storken kommer med børnene. Vi lider med den grimme ælling og hylder svanerne i H. C. Andersens eventyr, vi husker at ’én fugl i hånden er bedre end ti på taget’, vi ’ved en lærkerede’, og en hel generation blev skræmt fra vid og sans af Hitchcocks ’Fuglene’.

Fortsæt selv listen.

Fra milde mejser til krageskrig
At fugle bærer vores egne fortolkninger med sig ser vi også i den facon, de to kunstnere bag udstillingen hver især har fremstillet dem. Ægteparret Sonja Lillebæk Christensen (f. 1972) og Christian Schmidt-Rasmussen (f. 1963) er begge kunstuddannede – henholdsvis fra Det Jyske Kunstakademi i Aarhus og Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. De har begge adskillige solo- og gruppeudstillinger bag sig.

Men lighederne stopper også et sted: For mens Christians malerier fører dig ind i et lyst, venligt og nærmest eventyrligt univers, tager Sonja dig med i en rå virkelighed med et 11:15 minutter one-take, hvor du følger to mænd og en hunds farveløse vandring gennem en park. Omgivet af flaksende vinger, skrig og flokke af krager, råger, måger.
Affaldsfugle.
Dem der roder i de skraldebunker, vi mennesker efterlader.

Bente Jensen fortæller, at det faktisk ikke er fuglene på lærreder, vægge og video, som fremkalder de tydeligste reaktioner blandt gæsterne – det er derimod lyden af fugle, som fylder pakhuset fra gulv til loft med flaksende vinger og markante krage- og mågeskrig. Lydsiden af Sonjas videoværk.

Og i et lille hæfte med nedskrevne samtaler mellem Sonja og Christian finder du måske ud af, hvorfor de to kunstnere hver især skildrer fuglene, som de gør – på trods af at hæftet ikke nævner ordet ’fugl’ én eneste gang. Til gengæld får vi at vide, at Sonja er vokset op i en vestjysk nomadefamilie præget af druk:
”Jeg har tit fået at vide, at sådan noget som min opvækst kunne man ikke lave fortællinger om i kunst. At det var uæstetisk. Ligefrem grimt”, lyder det fra Sonja. Hun sætter sig selv overfor karaktererne i tv-serien ‘Ashes to Ashes’, hvor hvileløse døde befinder sig i et slags grænseland uden at forstå, at de er døde:
”Det er lidt den samme fornemmelse, jeg kan have, når der ingen fortællinger er om min verden. Det er nok derfor, jeg fortæller de historier, jeg gør”, står der, og Christian svarer hende:
”Det giver god mening. Omvendt kan man vel sige, at jeg fortæller de historier, jeg gør for at slippe uden om de tonsvis af historier, der er om storbymiddelklassen, som jeg kommer fra. Jeg har det fuldstændig modsatte problem: jeg kan ikke se mig selv for alle de andres fortællinger om min verden”.

Når du besøger udstillingen i Kunstpakhuset opdager du nok, at fuglene både kan rumme den ene og den anden livshistorie. For dig betyder de nemlig lige præcis dét, du synes, de betyder.

 


Bag om Kunstpakhuset – hvor småt er godt
Du finder nok ikke Kunstpakhuset i Ikast, medmindre du på forhånd ved, at det ligger dér. Lige ved banen hvor Arrivas toge rumler forbi. Men når du træder ind, finder du altid professionelle udstillinger. Det lille udstillingssted har nemlig en store kærlighed til samtidskunst med en særlig kvalitet:
“Vi skeler meget til, hvad der foregår i kunstverdenen omkring os. Selvfølgelig ligger Ikast midt mellem HEART i Herning og Jorn i Silkeborg, og dem kan vi ikke helt matche”, siger Bente Jensen:
“Men både i Aarhus og København kan du finde mange samtidskunstudstillinger som ligner Kunstpakhusets, og vi synes også, at Ikast skal have lov til at vise den slags kunst”.

Trods sin størrelse formår Kunstpakhuset at gøre sig bemærket i kunstverdenen – og omtrent halvdelen af stedets 2.500 årlige besøgende er kunstelskere fra nær og fjern; Herning, Silkeborg, Viborg og Holstebro.

I alle sine 10 år som leder har Bente Jensen også mærket en stor interesse fra kunstnere landet over, som gerne vil udstille her. For småt kan sagtens være godt. Det understreger én af de aktuelle kunstnere, Christian Schmidt-Rasmussen, blandt andet også i samtalehæftet med ordene: ”Jeg har set alt for mange biennaler og megaudstillinger og kæmpemuseer”.

 

Inspiration


Kunst som Forsvar

'Kunstpartiet' vil lære folket at bruge kunst som selvforsvar - og det starter i Skive den 24. og 25. november

Aarhus 2017 på kanten

'Rethink' lød det. Men Aarhus 2017 har nu ikke lært Bovbjerg Fyr - Lemvigs 'gamle hund' - tricks den ikke allerede kendte til.

Julemarkeder i Midt- og Vestjylland

Her får du overblikket over årets julemarkeder og hyggelige juleoplevelser for hele familien

Kulturåret slutter med et brag

Aarhus 2017 runder af med manér på havnen i Hvide Sande - og tager festen videre til Aarhus hvor der venter et væld af koncerter

Sammen er vi stærke

Kulturkonsulenter i Skive og Ikast-Brande peger på en fremtid med mere samarbejde - med kulturhovedstadsåret som katalysator

Kulturen blomstrer i Midt- og Vestjylland

De midt- og vestjyske kommuner poster flere penge i kultur pr. borger end landsgennemsnittet - og Herning snupper 1. pladsen

Dit fugleperspektiv?

Udstillingen 'Fuglene' i Kunstpakhuset i Ikast fortæller dig noget om dig selv - uanset hvem du er.

Dukketeater: 1800-tallets iPad

Struer Museum udstiller dukketeatre - noget som børn for 100 år siden var lige så vilde med, som nutidens er med computerspil

Drømmen om Odin

Ude i verden sparer de op i årevis og rejser i timer for at forfølge drømmen i Vestjylland - læs med når vi besøger Odin Teatret.

Barske historier i klare farver

”Jeg blev amputeret, hver gang jeg solgte et billede" - så fik Arne Haugen Sørensen sit eget museum i Vestjyllands Kunstpavillon

"Det er sådan noget, jeg hungrer efter"

Slagteriet i Holstebro er sub på den fede måde med byhaver, street-markets, festivaller og rave party - og du er altid velkommen!

Udstillingen 'Fremmedhed'

"Et par journalister spurgte, om vi har billeder af Muhammed? Jeg svarede, at vi har enormt mange turbaner"

Bibliotekaren anbefaler

Familiedramaer, prisvindende krimi og underholdende drengedrømme - her er inspiration til bøger i den mørke tid

Derfor skal du se 'Eventyrlig Dialog'

Prins Henrik og Carl-Henning Pedersen møder hinanden mellem dystre helheste og fantasifulde fabeldyr

Selde: skulpturernes Narnia

Skulpturlandsbyen Selde er en lille verden for sig selv, hvor kunstoplevelserne står i kø

Videokunst i vandkanten

Hvor samtidskunst og landsbyliv mødes: Nu kan du opleve 12 videoværker i Skulpturlandsbyen Selde

Lille spejl på væggen dér …

Så er det NU, hvis du vil sikre dig billetter til Snehvide - en eventyrlig forestilling for hele familien

'The Men Who Fell from Earth'

Tre venner – og tre af samtidsmaleriets internationale sværvægtere - mødes i en sjælden udstilling på Holstebro Kunstmuseum

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg

Cronhammars anden side

HEARTs efterårsudstilling 'Design' viser en overset - men imponerende - side af Ingvar Cronhammars kunst.

Midt- og Vestjylland drager udenlands

Video- og performancefestivalen MEETINGS sender Midt- og Vestjyllands særpræg ud i verden

Da HEART indtog sfærerne

Tatoverede grise, faldne astronauter og afføringsmaskiner - hvad har vi egentlig lært af Socle du Monde biennalen?

En tidslomme for hele familien

På Hjerl Hede kan du gå på opdagelse i gamle huse, køre med damptog, klappe søde dyr og meget meget mere

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

Fotogalleri: Off Road åbningen

Se de flotte billeder fra Tæt på Magien - Off Road åbningsfesten i Herning den 11. april

100 år - og stadig vigtig

forliste ægteskaber, lavt selvværd, narkoman - og en hamrende stærk forfatter. I år fejrer vi 100-året for Tove Ditlevsens fødsel.

Kulturpriserne har nu fået ejermænd

Der blev uddelt blomster og diplomer, da Tante Andante og Altamira Studio Teater fik overrakt kulturpriserne

Træd ind i lydens univers

Tag på Struer Museum og bliv klogere på lyd - og dine egne ører

#Kulturspot