Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Guld og Grønne Skove


Det er lidt af et særsyn, der møder gæster på Holstebro Kunstmuseum. For hvor du plejer at finde moderne kunst, står du nu overfor bl.a. guldalder-værker fra det nordsjællandske kunstmuseum Ordrupgaards fornemme samlinger.

”Vi har aldrig nogensinde haft så mange guldrammer på museet”, konstaterer kunstformidler Peter Haarby her i Færch-fløjen, hvor omtrent 90 værker – heraf en stor del guldindfattede malerier – pryder væggene. Hver og én er sin egen perle i en omfattende samling. En samling skabt fra bunden af forsikringsmanden Wilhelm Hansen og hans hustru Henny i de første årtier før og efter skiftet til 1900-tallet:
“Vi synes, det er spændende, at vi kan tilbyde vores gæster at se de her værker – for det er en oplevelse, man ikke normalt får her på museet”, lyder fra Peter Haarby.

“Guld & Grønne Skove” byder på både dansk og fransk kunst. Her er perler fra spirende franske impressionister, L. A. Rings umiddelbare realisme, Hammershøi’s dunkle univers og ‘bonderier’ fra Fynbomalerne Johannes Larsen, Fritz Syberg og Peter Hansen. C.V. Eckersberg, Christen Købke, P.C. Skovgaard og Theodor Philipsen.

Malerier fyldt med detaljer, lys og skygge, fotografisk perfektion og historien om et verdenssyn i opbrud.

Wilhelm og Henny på Ordrupgaard omgav sig med flere af datidens spirende kunstnere som bl.a. Hammershøi og Ring.


Kritik og ukomplicerede køer

I dag kalder kunstformidleren malerierne for “umiddelbare” og “ukomplicerede” – og køer, landskaber, bønder, børn og hvide døre virker såmænd også ret uskyldige. Men dengang for 100 år siden hvor Ordrupgaards beboere Wilhelm og Henny opkøbte deres imponerende samling, var valgene af værker faktisk temmelig dristige. De navne vi i dag nikker anerkendende til, var på den tid unge og uetablerede kunstnere, som markerede et nyt brud i dansk billedkunst.

Men hvor meget viden skal du have om tiden og kunstnerne, for at få noget ud af udstillingen? Ikke meget, mener Peter Haarby: ”Man behøver ikke nødvendigvis at vide en masse om guldaldermalerne for at kunne nyde billederne”, siger han:
”Det her er dybest set ukompliceret kunst og det er skidegodt malet. Der er billeder, der gør glad og billeder, der taler til én. Jeg tror, at mange – også ‘utrænede’ gæster – kan få en positiv oplevelse ud af at se udstillingen”.

Et stykke dansk museumshistorie
‘Guld & Grønne Skove’  er blevet til i anledningen af Ordrupgaards 100 års fødselsdag. Det var nemlig i 1918, at ægteparret Wilhelm og Henny åbnede dørene i deres hjem for alle kunstelskere. Men fordi Ordrupgaard på grund af ombygning ikke selv kan fejre jubilæet, har de valgt at sende den fine kunstsamling rundt i Danmark og udlandet.

Holstebro Kunstmuseum er det første museum, som har fået fornøjelsen:
”Der var en række jyske kunstmuseer, som fik buddet fra Ordupgaard”, beretter Peter Haarby. Selvom samlingen ikke er kunst af den slags, du finder meget af på Holstebro Kunstmuseums vægge, var der ingen tvivl: “Vi sagde straks ja. Samme dag som buddet indløb”.

Det er første gang i dansk museumshistorie, at en permanent samling rejser ud i verden på denne måde. Efter sit ophold i Holstebro begiver ‘Guld & Grønne Skove’ sig videre til kunstmuseer i Ribe, Sorø og Viborg.

Du kan se udstillingen på Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro indtil den 21. maj 2018.
Entré: 75 kr. Gratis under 18 år.
Åbningstider: Alle dage undtagen mandag. Se åbningstider her >>

Blandt de mange malerier i udstillingen er bl.a. det allerførste værk Wilhelm Hansen købte: et lille oliestudie af Johan Thomas Lundbye.

 


”En ret usædvanlig ting er, at vi kan præsentere ni billeder af Vilhelm Hammershøi. Han er én af de kunstnere, som i den tid skiller sig ud. Både fordi han maler meget stille og afdæmpede billeder, og fordi hans billeder har et helt bestemt syn på verden”, forklarer Peter Haarby. Blandt Hammershøi-værkerne er bl.a. ét af de velkendte og meget kostbare ‘Hvide Døre’.

 

Uskyldigt ser det ud – men folk undrede sig gevaldigt, da Theodor Philipsen i starten af 1900-tallet satte sig ved et vandhul udenfor København og malede køer – eller måske rettere sagt studerede lyset: “For hvad skulle det nu til for? Hvorfor skulle man nu se på malerier fra bondelandet, hvor beboerne alligevel ikke interesserede sig spor for kunst?” lyder det fra Peter Haarby.

 

Se med når Peter Haarby fortæller lidt om ‘Guld & Grønne Skove’ på Holstebro Kunstmuseum:

Inspiration


Sansemættende Søndergaard på HEART

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” overvælder og bombarderer sit publikum

Forårsudstilling med vestjyske toner

'Vestjydske Kunstnere' udstiller 100 værker i Holstebro, hvor publikum møder mange forskelligheder og få ligheder. Eller hvad?

Et småpsykotisk munkeprojekt – eller et helligt opgør?

I udstillingen ’Teser’ sætter danske samtidskunstnere nye perspektiver på reformationen. På godt og ondt.

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Hvem skal vinde kulturpriserne?

Det er NU, du kan indstille din favorit til de to midt- og vestjyske kulturpriser.

Guld og Grønne Skove

"Ukompliceret" og "skidegodt malet" - Holstebro Kunstmuseum udstiller en række mesterværker fra den danske guldalder

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Is, ild og international mode

Den verdenskendte haute couture-designer Jørgen Simonsen udstiller sine kreationer på Gimsinghoved i Struer

”Det er ikke så skørt, som man kunne tro”

I Kunstpakhuset Ikast mødes en række toneangivende danske og amerikanske kunstnere i 'Geometric Behavior'

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Vintertoner i Holstebro

Der er bl.a. vandrekoncert, fællessang, poesiaften og intimkoncert på programmet, når Ensemble MidtVest inviterer på 'Vintertoner'

Kan poetry slam slå Holberg?

Skuespillere fra Det Kongelige Teater udfordrer to poetry slammere i en duel på ord den 13. januar - og du kan afgøre kampen

Tak for året der gik

År 2017 i Midt- og Vestjylland har budt på masser af kultur! Vi ser tilbage på nogle af de bedste oplevelser.

Jul på toppen af Vestjylland

Lyngvig Fyr er et oplagt mål for en juletur for hele familien. Kom med og nyd den friske luft sammen med en fantastisk udsigt!

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Sea Horses - Myter og Halmballer

'Saeta ved Havet' er en cirkusforestilling for hele familien med islandske heste, dansere og cirkusartister på Struer Havn

Galleri: Jul på Gimsinghoved

Kom i julestemning med masser af julepynt, kunsthåndværk og caféhygge på Gimsinghoved i Struer

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

Downton Abbey på Nørre Vosborg

Julen på Nørre Vosborg byder på en sjælden udstilling med udvalgte kostumer fra tv-serien Downton Abbey

Juleteater for hele familien

December igennem kan du og børnene komme i julestemning med hyggelige forestillinger for store og små

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kunst som Forsvar

'Kunstpartiet' vil lære folket at bruge kunst som selvforsvar - og det starter i Skive den 24. og 25. november

Aarhus 2017 på kanten

'Rethink' lød det. Men Aarhus 2017 har nu ikke lært Bovbjerg Fyr - Lemvigs 'gamle hund' - tricks den ikke allerede kendte til.

Julemarkeder i Midt- og Vestjylland

Her får du overblikket over årets julemarkeder og hyggelige juleoplevelser for hele familien

Kulturåret slutter med et brag

Aarhus 2017 runder af med manér på havnen i Hvide Sande - og tager festen videre til Aarhus hvor der venter et væld af koncerter

Sammen er vi stærke

Kulturkonsulenter i Skive og Ikast-Brande peger på en fremtid med mere samarbejde - med kulturhovedstadsåret som katalysator

#Kulturspot