Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Et småpsykotisk munkeprojekt – eller et helligt opgør?


På Museet for Religiøs Kunst taler 24 danske samtidskunstnere sammen med reformationen i vandreudstillingen ’Teser’. Her bliver du som gæst vidne til en dobbelthed – for udstillingen rummer både positive og kritiske refleksioner over reformationen og den verden, opgøret har skabt.

Noget af det første du møder på Museet for Religiøs Kunst er 95 teser – sømmet op på museets hvide væg. Samme teser som Luther slog op på porten til Wittenberg Slotskirke i året 1517 og dermed gjorde op med den katolske kirkes idéer om, at mennesker kunne købe sig til syndsforladelse med penge og gode gerninger:
”Porten som tema og motiv går meget igen”, siger museumsdirektør Christine Løventoft: ”Det hentyder selvfølgelig til porten i Wittenberg – men også til den symbolske ’port’, som varsler reformationen og dens overgang fra gammelt til nyt. Og til overgangen i menneskelivets i det hele taget”.

Fra aflad til dagbøger
Og ja. Porten går virkelig igen i udstillingen. I alskens former, farver og symboler. Vi møder den blandt andet i Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur: På den ene side symboliserer den tiden før reformationen, hvor folderne vrider sig under formørkede love, regler og aflad – og på den anden side af reformationen stråler klarheden og enkeltheden, fordi intet længere står mellem det enkelte menneske og Gud.

Vi ser det også i Hein Heinsens port, hvor ”ord” står skrevet på 25 sprog og minder os om, hvor vigtige ”ord” blev i protestantismen.

Og vi ser det i Peter Callesens værk ’Alt er Tilgivet’, hvor private dagbogssider er sømmet op på en indrammet opslagstavle. Men ordene er skåret bort og ligger i bunden af rammen. Udviskede. Som et ekko fra porten i Wittenberg og fra de afladsbreve af papir, der lovede syndere tilgivelse:
”I dag er det, du betror din dagbog jo en slags synder”, bemærker Christine Løventoft: ”Og med sit værk peger kunstneren på Luthers idé om, at du ikke har brug for kirken for at få tilgivet dine synder. Du kan have et direkte gudsforhold. Og alt er tilgivet”.


Midt i rummet troner Maja Lisa Engelhardts ‘Porten’, 2016.

Men hvor nogle kunstnere ser med milde eftertanker på reformationens gevinster, fylder andre deres værker med kritiske røster. Martin Erik Andersen har bl.a. skabt en sammensat skulptur fyldt med fortællinger om reformationen og en le indpakket i bobleplast. Som en slet skjult hentydning til Luthers makabre opfordring til at kvæle et bondeoprør med blodig vold – og en understregning af kunstnerens ringeagt for Luther og hans protestantisme:
”Hårdt sagt opfatter jeg det snarere som en middelalderteologs intolerante, ekskluderende, hult moralske og småpsykotiske munkeprojekt, som egentlig ikke burde have nogen religiøs relevans i dag”, har kunstneren selv erklæret.

En kirke af kød og knogler
I ’Teser’ møder vi også en reference til porten i seks silketryk af Lise Harlev. Men her er det måske ikke så meget ornamenterne, der ellers leder tankerne hen på gitterporte og gyldne bure, vi skal bide mærke i. Nej, det er derimod budskaberne på skrift såsom ”You can’t enjoy things you haven’t earned” og ”You never think your’e doing enough”. Nedslående mottoer som peger på et samfund fyldt med selvpiskere:
”Det er jo vores indre stemme. Den stemme det moderne, nordeuropæiske, protestantiske menneske har i sig”, siger Christine Løventoft: ”Du kan ikke længere bare betale en masse penge til paven, og så er du fri af synder. Nej, bagsiden af medaljen er, at du med reformationen fik hele ansvaret og samvittigheden selv”.


“Det er nemt blot at kritisere de ‘protestantiske’ mottoer for deres negative effekt. Eftersom man har inderliggjort dem, er de jo også blevet en del af ens personlighed. Det er derfor vanskeligt at tage afstand fra dem, og derfor har værket denne dobbelthed”, lyder det fra kunstneren Lise Harlev om sit værk ‘Prepare for the worst’, 2016.

Ansvar og samvittighed er også på spil i Ib Monrad Hansens maleri ”Martin Luthers sidste øjebliks uskyld”, hvor en ung og nøgen Luther krænger sin sjæl ud i sine teser. På en tid hvor han endnu tror på, at paven ikke ved noget om de tvivlsomme afladsbreve, der finansierer opførelsen af Peterskirken:
”For vidste han det, ”ville han hellere lade Peterskirken gå op i luer, end lade den bygge på skind, kød og ben”, mente Luther. Og her er Peterskirken netop malet i kød og knogler”, siger Christine Løventoft.

Forandring med to sider
Som du nok kan fornemme, er der et væld af symbolik og perspektiver at finde i udstillingen ’Teser’. Meget mere end denne artikel kan eller bør rumme. Fælles for værkerne er, at de på deres egen måde erkender den centrale rolle Luther og reformationen spillede i kristendommens nye retning. På godt og ondt:
”’Teser’ er ikke tænkt som en fejring af Luther. Det havde ikke været så interessant. Jeg synes, at udstillingens styrke er, at den netop ikke hylder reformationen, men i stedet reflekterer over den, og dét den har betydet for vores samfund i dag”, siger Christine Løventoft.

Du kan se ‘Teser’ på Museet for Religiøs Kunst, Strandvejen 13, Lemvig
Åbningstider: tirsdag-søndag kl. 12-16.
Entré: 75 kroner for voksne. Gratis under 18 år.Christian Lemmerz værk ”Apollo” stiller os ansigt til ansigt med et paradoks: på den ene side står den religiøse dødsdyrkelse og fundamentalisme, som vinder frem – og på den anden side står naturvidenskaben som har åbnet vores øjne for det meget større univers, vi er en del af. Det sidste kommer til udtryk som et månelandskab i kranieskallen.


Ulrik Møller har ladet sig inspirere af tese 62 i ‘Udsigt over Vester Aaby’, 2016, der handler om den enkelte personlige relation til Gud. Værket er et maleri, som med fotografisk præcision indfanger et fynsk landskab – og en ro, en åndelighed og den endeløse vej med livets mange muligheder. Foto: Anders Sune Berg.


Trine Søndergaard har med ‘I min faders hus er der mange rum’, 2016, fotograferet de steder, publikum normalt ikke ser i kirken. Lavpraktiske ting som stigen bag alteret og radiatorer. Ting, der afslører kirken som et arbejdsrum og ikke blot som et guddommeligt sted. Lidt ligesom et teater, der iscenesætter sig selv.

Inspiration


Sansemættende Søndergaard på HEART

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” overvælder og bombarderer sit publikum

Forårsudstilling med vestjyske toner

'Vestjydske Kunstnere' udstiller 100 værker i Holstebro, hvor publikum møder mange forskelligheder og få ligheder. Eller hvad?

Et småpsykotisk munkeprojekt – eller et helligt opgør?

I udstillingen ’Teser’ sætter danske samtidskunstnere nye perspektiver på reformationen. På godt og ondt.

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Hvem skal vinde kulturpriserne?

Det er NU, du kan indstille din favorit til de to midt- og vestjyske kulturpriser.

Guld og Grønne Skove

"Ukompliceret" og "skidegodt malet" - Holstebro Kunstmuseum udstiller en række mesterværker fra den danske guldalder

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Is, ild og international mode

Den verdenskendte haute couture-designer Jørgen Simonsen udstiller sine kreationer på Gimsinghoved i Struer

”Det er ikke så skørt, som man kunne tro”

I Kunstpakhuset Ikast mødes en række toneangivende danske og amerikanske kunstnere i 'Geometric Behavior'

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Vintertoner i Holstebro

Der er bl.a. vandrekoncert, fællessang, poesiaften og intimkoncert på programmet, når Ensemble MidtVest inviterer på 'Vintertoner'

Kan poetry slam slå Holberg?

Skuespillere fra Det Kongelige Teater udfordrer to poetry slammere i en duel på ord den 13. januar - og du kan afgøre kampen

Tak for året der gik

År 2017 i Midt- og Vestjylland har budt på masser af kultur! Vi ser tilbage på nogle af de bedste oplevelser.

Jul på toppen af Vestjylland

Lyngvig Fyr er et oplagt mål for en juletur for hele familien. Kom med og nyd den friske luft sammen med en fantastisk udsigt!

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Sea Horses - Myter og Halmballer

'Saeta ved Havet' er en cirkusforestilling for hele familien med islandske heste, dansere og cirkusartister på Struer Havn

Galleri: Jul på Gimsinghoved

Kom i julestemning med masser af julepynt, kunsthåndværk og caféhygge på Gimsinghoved i Struer

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

Downton Abbey på Nørre Vosborg

Julen på Nørre Vosborg byder på en sjælden udstilling med udvalgte kostumer fra tv-serien Downton Abbey

Juleteater for hele familien

December igennem kan du og børnene komme i julestemning med hyggelige forestillinger for store og små

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kunst som Forsvar

'Kunstpartiet' vil lære folket at bruge kunst som selvforsvar - og det starter i Skive den 24. og 25. november

Aarhus 2017 på kanten

'Rethink' lød det. Men Aarhus 2017 har nu ikke lært Bovbjerg Fyr - Lemvigs 'gamle hund' - tricks den ikke allerede kendte til.

Julemarkeder i Midt- og Vestjylland

Her får du overblikket over årets julemarkeder og hyggelige juleoplevelser for hele familien

Kulturåret slutter med et brag

Aarhus 2017 runder af med manér på havnen i Hvide Sande - og tager festen videre til Aarhus hvor der venter et væld af koncerter

Sammen er vi stærke

Kulturkonsulenter i Skive og Ikast-Brande peger på en fremtid med mere samarbejde - med kulturhovedstadsåret som katalysator

#Kulturspot