Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

“Det er meget dystert at stå på jorden”


Det er tankevækkende kunst. ”Hav”. En udstilling i landskabet ved Bovbjerg Fyr hvor 1000 gamle gummihandsker fra hav og strand sætter et nyt perspektiv på en skræmmende virkelighed.

Elisabeth Borch bor i Staby, og har igennem mange år gået utallige ture ved havet. Hun har ofte bemærket de mange gummihandsker og andet affald, der skæmmede strandene, når stormene havde drevet det i land. Og for nogle år siden, begyndte hun at tage de mange gummihandsker med hjem fra sine strandture:
“Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle bruge dem til. Jeg syntes bare, der var for mange”, konstaterer hun.

Og det kan hun have ret i. Det Europæiske Miljøagentur anslår, at op mod 10 millioner tons affald ender i have og oceaner hvert år. Alene 20.000 tons ender i Nordsøen. En stor del af affaldet er flasker, dunke, kapsler, reb, fiskenet, poser. Og handsker:
”De hører ikke til i havet. Men jeg ser også, at de har deres egen skønhed, for hver og én har siddet på levende hænder. Mennesker med en historie. Nogle af handskerne har oliepletter. Nogle har malerpletter. Nogle er helt nye, mens andre har ligget så længe, at de er helt ru”, fortæller Elisabeth.

Først hang de mange handsker på Elisabeth Borchs tørresnor hjemme i Staby. Men sidste år lavede hun et tre meter højt sømærke af handsker i Thorsminde, og kort efter også en land art-installation på Bovbjerg Fyr af handsker og gamle net:
”På Bovbjerg Fyr spurgte de mig, om jeg havde lyst til at lave en større land art installation i sammenhæng med Aarhus 2017″, fortæller Elisabeth Borch.

Bunkerne af handsker er blevet til en land art installation, du kun kan opleve ved Bovbjerg Fyr. Og netop her ved fyret på kanten af Vestjylland, står naturen i stærk kontrast til de mange ilanddrevne handsker: ”Det er også en måde at understrege, at vi har en stærk natur herude, og at vi skal passe på den. Vi vil jo ikke miste den”, siger Elisabeth Borch. Foto: ved Bovbjerg Fyr.

Og jo. Elisabeth ville gerne fortsætte sit samarbejde med Bovbjerg Fyr. Hendes nye kunstprojekt er derfor en del af Aarhus 2017’s ”Rethink Perspective” – og hele vinteren igennem har hun og de frivillige på fyret samlet endnu flere ilanddrevne gummihandsker langs kysten. Intet mindre end 1000 handsker er det blevet til. Og de danner nu tilsammen et 11 x 6 meter stort kunstværk, hvor handskerne stikker fingrene op gennem gamle fiskenet:
”Det er meget stærkt at se de mange handsker række op. Nogle siger, at de ser fiskere der drukner. Andre ser miljøforurening. Jeg har selv været inspireret af de druknede flygtninge i Middelhavet de seneste år, for det er noget, der har påvirket mig meget. Men uanset hvad man ser, så er det et meget dystert billede, når man står på jorden”, siger Elisabeth Borch.

Men det smukke i det dystre er, at selve det gamle fyr løfter dig op og viser dig et andet perspektiv: fra fyrets top danner de mange handsker nemlig et mønster af to hænder, der rækker ud efter hinanden – stærkt inspireret af Adams Skabelse i det Sixtinske Kapel i Rom:
”Når du står fyrets top og kigger ned, møder du et håbefuldt billede. For jeg vil gerne have, at folk går derfra uden at have den dér følelse af afmagt”, siger Elisabeth Borch og fortsætter: ”Så jeg håber at efterlade to udtryk: afmagt og håb. Håb er en måde at bearbejde den her uhyggelige afmagt på”.


Elisabeth Borch har tidligere lavet en land art-installation ved Bovbjerg Fyr. Samme princip genbruger hun nu i sin nye – og større installation – men perspektivet er et andet. Foto: http://www.elisabethborch.com

Elisabeths installation involverer også bunker af gammelt fiskegarn. Og netop fiskegarn er en særlig synder: hvert år dør utallige dyr, fordi de bliver viklet ind i spøgelsesnet, reb og fiskeliner, der driver i havet. Sæler, skildpadder, delfiner og havfugle drukner. Fangede fisk dør af sult. For at føje spot til skade udskiller fiskegarnene mikroplast – ligesom alt andet plastaffald, tandpasta og skrubbeprodukter – og det hober sig op i havdyrene. En mave fyldt med ufordøjelig plast kan hurtigt sulte et dyr ihjel.
“Mange fiskere gør ellers deres til mindre forurening af havene”, siger Elisabeth Borch: “De afleverer deres gamle fiskenet til plastisk genbrug. De fleste net, jeg har brugt i installationen er affaldsfiskenet, som en fisker har sorteret fra til mig. Nogle få af fiskenettene har jeg selv samlet op ved havet”.

Gummihandsker, fiskenet og gentænkte perspektiver – kan kunst overhovedet stille noget op overfor så store problematikker, som forurening og flygtninge?
“Jeg tror, kunst kan give noget, ja. Når jeg bliver berørt, synes jeg kunst hjælper mig til at forstå nogle ting. Jeg har selv brug for at opleve en kunstnerisk bearbejdning af de svære ting i livet – at bruge kunsten til at sætte ting i perspektiv”.

Elisabeth Borchs installation kan opleves på mange måder. Selv har hun tænkt meget på de langt over 10.000 mennesker, som i de seneste år er druknet i Middelhavet under deres flugt. På Bovbjerg Fyr kan du derfor også opleve en mindre land art-installation, hvor otte flygtninge der lige nu opholder sig i lokalområdet har berettet om deres egen flugt over Middelhavet.

 

 

Inspiration


Tør du udfordre nattemørket?

Når mørket falder på i Skive den 6. oktober, strømmer børn og deres familier til Børnekulturnat - og det er værd at køre efter

Hun høstede en halv times klapsalver

... da hun stod på scenen som 24-årig. Nu kommer den levende legende Grace Bumbry til Skive Opera Festival.

'The Men Who Fell from Earth'

Tre venner – og tre af samtidsmaleriets internationale sværvægtere - mødes i en sjælden udstilling på Holstebro Kunstmuseum

Kunstnermarked i Holstebro

Den 30. september og 1. oktober kan du gå på opdagelse blandt unikt design til smykkestativet, klædeskabet, boligen m.m.

'Beruselse' bryder tabuet

Team Teatret slår ned på alkoholmonsteret: "Et meget vigtig stykke", mener instruktøren Line Paulsen

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg >>

Kom tæt på en historisk sensation

Bronzealderens Midtjylland var meget mere voldelig og organiseret, end vi hidtil har vidst. Bliv klogere den 26. september.

Cronhammars anden side

HEARTs efterårsudstilling 'Design' viser en overset - men imponerende - side af Ingvar Cronhammars kunst.

Midt- og Vestjylland drager udenlands

Video- og performancefestivalen MEETINGS sender Midt- og Vestjyllands særpræg ud i verden

Da HEART indtog sfærerne

Tatoverede grise, faldne astronauter og afføringsmaskiner - hvad har vi egentlig lært af Socle du Monde biennalen?

"Det er meget dystert at stå på jorden"

1000 ilanddrevne gummihandsker har mødt en vestjysk kunstner - og hun sætter nye perspektiver på forurening, flygtninge og afmagt

Street Market i Holstebro

Kom til det fedeste Street Market på Slagteriet i Holstebro den 24. september.

Gå på opdagelse på Flymuseet

Svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere. Danmarks Flymuseum har det hele - og meget mere til ...

En tidslomme for hele familien

På Hjerl Hede kan du gå på opdagelse i gamle huse, køre med damptog, klappe søde dyr og meget meget mere

Besøg Strandingsmuseet

Kom helt tæt på skibsforlis, tusindvis af genstande fra havbunden og dødemandsbjergene - vestkystens massegrave for søfolk

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

Fotogalleri: Off Road åbningen

Se de flotte billeder fra Tæt på Magien - Off Road åbningsfesten i Herning den 11. april

100 år - og stadig vigtig

forliste ægteskaber, lavt selvværd, narkoman - og en hamrende stærk forfatter. I år fejrer vi 100-året for Tove Ditlevsens fødsel.

Kulturpriserne har nu fået ejermænd

Der blev uddelt blomster og diplomer, da Tante Andante og Altamira Studio Teater fik overrakt kulturpriserne

Træd ind i lydens univers

Tag på Struer Museum og bliv klogere på lyd - og dine egne ører

Her er kulturprisvinderne 2016

Kulturprisvinderne 2016 er et musikalsk børnehus og et berejst teater

Gå på opdagelse i kultur-kortet

Find din næste oplevelse på kortet med Midt- og Vestjyllands historie, kunst, teater, koncerter og meget mere

Fra kriger til kræmmer

Kom helt tæt på fire af Herningsholms markante ejere i en splinterny udstilling

Noveller for voksne

Savner du inspiration til læsestof af den kortfattede art? Tag et kig på bibliotekarens anbefalinger her

Tag hunden med

Hunden Shanti viser vej til nogle af de allerbedste hundevenlige oplevelser i Midt- og Vestjylland

De ældste fund fra Midt- og Vest

De midt- og vestjyske museer huser oldgamle fortidsminder fra dyr og mennesker. Her kan du se de absolut ældste genstande.

De dyreste kunstværker i Midt- og Vest

De koster mere end spidsen af en jetjager og har en vanvittig affektionsværdi: her er regionens dyreste kunstværker

Hvad motorvejen gemte: Del 2

Klosterlund Museums nye udstilling viser dig bl.a. med menneskers forhold til døden gennem årtusinder

#Kulturspot