Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

”Det er ikke så skørt, som man kunne tro”


Danmark og New York taler sammen mellem linjerne – i et farverigt og abstrakt møde i Kunstpakhusets aktuelle udstilling.

Når du træder ind i Kunstpakhuset, møder du noget velkendt. Og så alligevel ikke. Cirkler, firkanter og linjer som kunne gøre enhver matematiklærer meget glad. Men mere end det: værker dyrket med tålmodighed og perfektionisme. De er på én gang stramt komponerede og levende eksperimenter.

I udstillingen ’Geometric Behaviour’ finder du ingen gengivelse eller fortællinger om den ydre virkelighed. For hvad du møder er abstrakt kunst med rødder i den geometriske tradition. En tendens der tog sin begyndelse i 1960erne og som stadig slår sine folder som et ret smalt felt i kunstverdenen.

Toppen af Danmark og cremen af New York
Udstillingens motor og kurator er Katrine Hvid. Anerkendt og prisvindende kunstner bosat i Aarhus. Egentlig er hun uddannet indenfor musikvidenskab – og det er måske derfor man fornemmer noget musikalitet og nogle rytmer i hendes værker. De senere år har hun gjort sig særdeles bemærket i billedkunstnerkredse:
”Hendes værker er bare i en klasse for sig”, bemærker Bente Jensen, kunstnerisk leder af Kunstpakhuset.

Udover at være lidt af et vidunder på sit kunstneriske felt har Katrine Hvid tilsyneladende også talegaverne i orden: hun har nemlig formået at få fire kunstnere fra New York – Martha Clippinger, Elise Ferguson, Douglas Melini og Gary Petersen –  til at gå ombord på et fly med kurs mod Danmark. Hver især med udvalgte værker som nu pryder Kunstpakhusets vægge. Side om side med fire danske kunstnere, som udover Katrine Hvid selv tæller Milena Bonifacini, Jesper Dyrehauge og Bodil Nielsen.

”Topnavne i dansk kunst”, som Bente Jensen siger.

Kan du leve med linjerne?
Og hvad er det så, kunsten her vil os?
”Vi er ofte vant til, at der er betydninger på lærredet. En fugl, en ko, et menneske. Men en firkant og en cirkel? Betyder det noget? Eller skal vi lede et helt andet sted i kunstoplevelsen?”, spørger Bente Jensen med et glimt i øjet:
”I virkeligheden handler det om at indse, at linjen er det grundlæggende element i kunsten. Så enkelt er det. Men det finurlige er, at de færreste kan leve med, at en linje bare er en linje eller en cirkel bare en cirkel. Vi begynder straks at danne billeder, så maler du en linje på et maleri, ser du en horisont og maler du en cirkel, ser du en sol”.

De mange værker skabt af maling, stof, gips og farveblyanter hænger her i Kunstpakhuset og minder os om, at selvom verden forandrer sig, så består både verden og kunsten grundlæggende af det samme: af former og linjer.

”Vi er så vant til, at vi skal finde en betydning i kunsten. Men i den her udstilling skal du måske indse, at det er okay bare at opleve og sanse. At fortolkninger kan vente – hvis der da overhovedet er en betydning at finde, for det er der ikke nødvendigvis. Her skræller kunstnerne løget helt ind til kernen og siger ’alt kunst består i virkeligheden af linjer og cirkler – og skal det egentlig handle om mere? Skal vi altid fortælle en historie?’”, siger Bente Jensen og tilføjer:
”Det er ikke så skørt, som man kunne tro. I bund og grund er et maleri af en ko jo lige så meget en illusion som et maleri med en cirkel på. For det ikke en rigtig ko, det er billedet af en ko. Det skal få os til at tro noget, der rent faktisk ikke er”.


“Hvorfor bekymre os så meget over, hvad vi skal mene, tænke og føle?” siger Bente Jensen og opfordrer udstillingens gæster til at sanse snarere end fortolke.

Gulerødder, sjask og venlige former
Selvom værkerne i Kunstpakhuset hver og én er meget velovervejede og stringente i både former og farver – for ikke at tale om alle de kræfter der ligger i de små detaljer – har kunstnerne alligevel på hver deres måde sat en slags løssluppen, personlig signatur på deres skabninger: Jesper Dyrehauges værker er skabt med gulerodstryk. Douglas Melinis perfekt komponerede skrålinjer, som med garanti har taget en evighed at lave, er efter endt indsats blevet sjasket demonstrativt til med barnlige, løsslupne malerklatter. Og Bodil Nielsens cirkler og firkanter er så venlige, at de bryder deres egen linje for at give hinanden plads:
”Det skal måske også minde os om, at vi ikke skal tage det hele så højtideligt”, siger Bente Jensen.

I ’Geometric Behaviour’ taler farver og former sammen på deres egen måde, og der er ingen tvivl om, at farverne for den enkelte kunstner er nøje udvalgte. De spænder fra det helt pastellyse og transparente til de skrappe og skrigende farver.

Men kan den nysgerrige gæst så se forskel på amerikanernes og danskernes værker?
”Sikkert ikke”, lyder det fra Bente Jensen: ”Men kunstkendere vil måske kunne gennemskue det i farveskalaen. Én af New York-kunstnerne har for eksempel en pop art-lignende farveglæde med fuld knald på farverne, hvor danskerne er lidt mere delikate og nedtonede. Men det er nok lidt for nørder at gå og iagttage”, griner Bente Jensen.

Nørd eller ej: dragende er det i hvert fald – og noget du med fordel kan unde dig selv at opleve.

Du kan se udstillingen indtil den 25. februar i Kunstpakhuset, Lille Torv 5 (ved stationen), 7430 Ikast.
Åbent torsdag-søndag kl. 12-16.
Gratis entré


Der er smæk på farverne, når amerikanske Gary Petersen folder sig ud, og kontrasten til danske Katrine Hvids sarte pasteller og Bodil Nielsen dæmpede jordfarver er ikke til at tage fejl af. Farveskalaen er netop dér, hvor danskere og amerikanere adskiller sig mest.

Bag om Kunstpakhuset – hvor småt er godt
Du finder nok ikke Kunstpakhuset i Ikast, medmindre du på forhånd ved, at det ligger dér. Lige ved banen hvor Arrivas toge rumler forbi. Men når du træder ind, finder du altid professionelle udstillinger. Det lille udstillingssted har nemlig en store kærlighed til samtidskunst med en særlig kvalitet:
“Vi skeler meget til, hvad der foregår i kunstverdenen omkring os. Selvfølgelig ligger Ikast midt mellem HEART i Herning og Jorn i Silkeborg, og dem kan vi ikke helt matche”, siger Bente Jensen:
“Men både i Aarhus og København kan du finde mange samtidskunstudstillinger som ligner Kunstpakhusets, og vi synes også, at Ikast skal have lov til at vise den slags kunst”.

Trods sin størrelse formår Kunstpakhuset at gøre sig bemærket i kunstverdenen – og omtrent halvdelen af stedets 2.500 årlige besøgende er kunstelskere fra nær og fjern; Herning, Silkeborg, Viborg og Holstebro.

 

Inspiration


Sansemættende Søndergaard på HEART

Udstillingen ”Farvekraft ad Helvede til” overvælder og bombarderer sit publikum

Forårsudstilling med vestjyske toner

'Vestjydske Kunstnere' udstiller 100 værker i Holstebro, hvor publikum møder mange forskelligheder og få ligheder. Eller hvad?

Et småpsykotisk munkeprojekt – eller et helligt opgør?

I udstillingen ’Teser’ sætter danske samtidskunstnere nye perspektiver på reformationen. På godt og ondt.

Kom tæt på katastrofen

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Stilhed efter sangen?

Eventyroperaen 'Snehvide' har betydet en stor udvikling for pigerne i MidtVest Juniorkor. "De er virkelig dygtige!", lyder det.

Hvem skal vinde kulturpriserne?

Det er NU, du kan indstille din favorit til de to midt- og vestjyske kulturpriser.

Guld og Grønne Skove

"Ukompliceret" og "skidegodt malet" - Holstebro Kunstmuseum udstiller en række mesterværker fra den danske guldalder

Gemmer Atlantis sig i Vesterhavet?

Indimellem dukker der fund op fra Danmarks oldtid ved vestkysten. "Hold øjnene åbne", opfordrer Ringkøbing-Skjern Museum

Is, ild og international mode

Den verdenskendte haute couture-designer Jørgen Simonsen udstiller sine kreationer på Gimsinghoved i Struer

”Det er ikke så skørt, som man kunne tro”

I Kunstpakhuset Ikast mødes en række toneangivende danske og amerikanske kunstnere i 'Geometric Behavior'

Den ubehøvlede præst

Jo farligere det blev, jo skarpere blev hans ord - og en aften bankede Gestapos bødler på døren... Her er historien om Kaj Munk.

1.000.000 kroner til kulturlivet

En ny pulje giver bolden op: kom med de gode idéer til Midt- og Vestjyllands kultur - og få penge til at realisere dem

Vintertoner i Holstebro

Der er bl.a. vandrekoncert, fællessang, poesiaften og intimkoncert på programmet, når Ensemble MidtVest inviterer på 'Vintertoner'

Kan poetry slam slå Holberg?

Skuespillere fra Det Kongelige Teater udfordrer to poetry slammere i en duel på ord den 13. januar - og du kan afgøre kampen

Tak for året der gik

År 2017 i Midt- og Vestjylland har budt på masser af kultur! Vi ser tilbage på nogle af de bedste oplevelser.

Jul på toppen af Vestjylland

Lyngvig Fyr er et oplagt mål for en juletur for hele familien. Kom med og nyd den friske luft sammen med en fantastisk udsigt!

Skovsnogen: kunst i skoven

Skovsnogen kombinerer vandrestier i skov og eng med fantastiske kunstoplevelser

Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Sea Horses - Myter og Halmballer

'Saeta ved Havet' er en cirkusforestilling for hele familien med islandske heste, dansere og cirkusartister på Struer Havn

Galleri: Jul på Gimsinghoved

Kom i julestemning med masser af julepynt, kunsthåndværk og caféhygge på Gimsinghoved i Struer

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

Downton Abbey på Nørre Vosborg

Julen på Nørre Vosborg byder på en sjælden udstilling med udvalgte kostumer fra tv-serien Downton Abbey

Juleteater for hele familien

December igennem kan du og børnene komme i julestemning med hyggelige forestillinger for store og små

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Kunst som Forsvar

'Kunstpartiet' vil lære folket at bruge kunst som selvforsvar - og det starter i Skive den 24. og 25. november

Aarhus 2017 på kanten

'Rethink' lød det. Men Aarhus 2017 har nu ikke lært Bovbjerg Fyr - Lemvigs 'gamle hund' - tricks den ikke allerede kendte til.

Julemarkeder i Midt- og Vestjylland

Her får du overblikket over årets julemarkeder og hyggelige juleoplevelser for hele familien

Kulturåret slutter med et brag

Aarhus 2017 runder af med manér på havnen i Hvide Sande - og tager festen videre til Aarhus hvor der venter et væld af koncerter

Sammen er vi stærke

Kulturkonsulenter i Skive og Ikast-Brande peger på en fremtid med mere samarbejde - med kulturhovedstadsåret som katalysator

#Kulturspot