Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

Derfor hører børn og kunst sammen


Kunst er bestemt ikke kun for voksne mennesker og kendere. Tværtimod. Kunst kan samle familien på en hel særlig måde, fordi den bl.a. både kan  skubbe til fantasien og hjælpe med de svære samtaler den store verden omkring os skaber.

På Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum viser formidlingsinspektør Helle Forbech Hvergel ofte både elever og familier rundt i museets udstillinger – og her er der sandelig ikke noget med, at børn skal holde mund, være stille og lytte:
“Det er meget vigtigt for mig, at børnene får deres egne stemmer frem”, siger Helle Forbech Hvergel: “Jeg kan som formidler sagtens fortælle gode historier om Carl-Henning og udstillingen, men børnene skal også have mulighed for at byde ind med, hvad de oplever i værkerne”.

Men hvad ser børn så i Carl-Henning Pedersens værker? Værker som voksne kunstkendere bl.a. vil kalde “ekspressive”, “fabulerende”, “spontane”, “poetiske” og “rørt af det moderne abstrakte”. Ord som de fleste børn nok slet ikke kender eller forstår betydningen af:
“Børn ser noget i billederne, som man ikke selv har set før, og nogle gange må man slå koldt vand i blodet som kunstformidler, for børnene siger ofte noget, man slet ikke er forberedt på”, siger Helle Forbech Hvergel:
“For eksempel er det lige nu ‘in’ at spille Pokémon Go, og derfor ser nogle børn pokémons overalt i Carl-Henning Pedersens billeder”.

Og hvordan tackler kunstformidleren så børnenes vilde bud uden at slukke deres mod på at fortolke kunst? Jo, Helle Forbech Hvergel bruger den slags som en anledning til at tale med børnene om, at der faktisk slet ikke fandtes Pokémon dengang Carl-Henning malede sine billeder:
”Men derfor kan vi jo godt se det i malerierne i dag, og hvorfor gør vi det? Det er også noget, som kunsten kan – at få os til at tænke over, hvorfor vi ser verden, som vi gør. Jeg bruger også børnenes mange bud til at vise dem, at vi alle kan se noget forskelligt, og at det er okay. For kunsten kan få os til at bruge vores fantasi, og derfor er det  en styrke, at de alle sammen ser noget forskelligt”, siger Helle Forbech Hvergel og tilføjer:
“Det er måske netop noget, som kan være svært i skolen, hvor der oftere er rigtige og forkerte svar på spørgsmålene. Det er der ikke her”.

Mission Impossible: fra kunst til traktortræk
Fordi kunsten netop kan vise os noget om verden, er den ifølge Helle Forbech Hvergel vigtig at præsentere for børn:
“Kunst er et værktøj og et spejl, som kan gøre os klogere på os selv. Nogle ting i den her verden er så svære at tale om såsom krig. Men på museet har vi mange billeder, som Carl-Henning malede under krigen, og dem kan vi bruge som afsæt til at forstå, hvordan vi kan forholde os til krig”, siger hun.

Men børn og unge interesserer sig ikke automatisk for kunst, fordi de spiller Pokémon Go og har behov for at kunne sætte den store verden i perspektiv. Kunst skal præsenteres i øjenhøjde. En opgave der nok kan give en kunstformidler sved på panden, fordi kunsten ofte pakkes ind i tyste sale, hvide vægge og bonede gulve. Ikke ligefrem noget, der taler til børn og unge.
Men hvordan løser man det så? Jo, et skridt på vejen var måske den dag, hvor Helle Forbech Hvergel troppede op på Herningsholm Erhvervsskole og skulle overbevise skolens unge mænd om, at billedkunst er vigtigt. Mission Impossible? Faktisk ikke:
“Jeg kan ikke fange deres opmærksomhed ved at fortælle om, hvem Carl-Henning var. Nej, jeg argumenterede i stedet for, hvorfor de overhovedet skulle bruge tid på kunst. Så jeg sammenlignede museumsoplevelsen med at tage til traktortræk og drikke fadøl og hygge sig med vennerne. For ligesom til traktortræk kan man også gå på museet og samle sig om oplevelsen og diskutere den”, beretter Helle Forbech Hvergel og tilføjer:
“Nogle af de her elektrikerdrenge sagde bagefter, at de faktisk godt kunne tænke sig at komme herud på museet, og de spurgte også interesseret ind til det. Det var jeg imponeret over”.

Familieudflugt til Carl-Henning Pedersens univers?
Nu står du måske og overvejer at tage dine børn eller børnebørn med på kunstmuseum. Men hvordan kommer du i gang, hvis du ikke helt ved, hvordan du skal gribe det an?
“I kan tage med på en familieomvisning, eller bare komme og kigge selv, hvis I bedst kan lide det. Når I kommer, kan I eventuelt tage en ”Tip en 13’er” med fra receptionen. Det er en lille seddel med spørgsmål til nogle af museets værker, og på den måde får I forslag til gode steder, hvor I kan stoppe op og snakke”, siger Helle Forbech Hvergel.

På Carl Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART i Herning kan i bl.a. også deltage i workshops i skolernes ferier:
”Det er noget lidt andet end at besøge museet selv, for her lægger vi også vægt på, at man skal sanse, være aktiv og bruge hænderne kreativt”, siger Helle Forbech Hvergel.
På værkstederne kommer som oftest børn med vidt forskellige forudsætninger. Det er lige fra børn, hvis familier interesserer sig for samtidskunst og derfor naturligt har introducerer børnene for den – og til dem fra familier, som ikke har midler til at betale mange penge for oplevelser. Her er plads til alle, understreger Helle Forbech Hvergel.

Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, Birk Centerpark 1, 7400 Herning
Åbningstider: tirsdag-søndag kl. 10-16.
Entré: 100 kr. for voksne. Gratis under 18 år.

I videoen fortæller Helle Forbech Hvergel, hvorfor det er fedt, at børn ser pokémons overalt i Carl-Henning Pedersens malerier – og hvad børn får ud af at komme på kunstmuseum:

Inspiration


Vesterhavet: ven og fjende

Den nye bog om 'Jernkysten' fortæller om dramatiske redningsaktioner og strandinger - og et uundgåeligt stykke vestjysk historie

Den katastrofale jul

Ét af Jernkystens værste skibsforlis skete julenat for 106 år siden. Kom tæt på dramaet på Strandingsmuseum St. George.

Når kunst flytter grænser

Kan kunst flytte grænser i samfundets tabuer? Vi ser tilbage på det flydende køn - og fordommene og uvidenheden, vi måtte sluge

Sea Horses - Myter og Halmballer

'Saeta ved Havet' er en cirkusforestilling for hele familien med islandske heste, dansere og cirkusartister på Struer Havn

Galleri: Jul på Gimsinghoved

Kom i julestemning med masser af julepynt, kunsthåndværk og caféhygge på Gimsinghoved i Struer

Derfor hører børn og kunst sammen

Hvorfor er det fedt, når børn ser pokémons overalt i malerier af Carl-Henning Pedersen? Læs med når kunstformidleren fortæller.

Downton Abbey på Nørre Vosborg

Julen på Nørre Vosborg byder på en sjælden udstilling med udvalgte kostumer fra tv-serien Downton Abbey

”Børn, gider man have dem ind?”

Hører børn til på kunstmuseerne? Ja, lyder det klart og rungende - for her kan I få inspiration til snak, hygge og kvalitetstid.

Aarhus 2017 på kanten

'Rethink' lød det. Men Aarhus 2017 har nu ikke lært Bovbjerg Fyr - Lemvigs 'gamle hund' - tricks den ikke allerede kendte til.

Julemarkeder i Midt- og Vestjylland

Her får du overblikket over årets julemarkeder og hyggelige juleoplevelser for hele familien

Sammen er vi stærke

Kulturkonsulenter i Skive og Ikast-Brande peger på en fremtid med mere samarbejde - med kulturhovedstadsåret som katalysator

Kulturen blomstrer i Midt- og Vestjylland

De midt- og vestjyske kommuner poster flere penge i kultur pr. borger end landsgennemsnittet - og Herning snupper 1. pladsen

Dukketeater: 1800-tallets iPad

Struer Museum udstiller dukketeatre - noget som børn for 100 år siden var lige så vilde med, som nutidens er med computerspil

Drømmen om Odin

Ude i verden sparer de op i årevis og rejser i timer for at forfølge drømmen i Vestjylland - læs med når vi besøger Odin Teatret.

Barske historier i klare farver

”Jeg blev amputeret, hver gang jeg solgte et billede" - så fik Arne Haugen Sørensen sit eget museum i Vestjyllands Kunstpavillon

"Det er sådan noget, jeg hungrer efter"

Slagteriet i Holstebro er sub på den fede måde med byhaver, street-markets, festivaller og rave party - og du er altid velkommen!

Udstillingen 'Fremmedhed'

"Et par journalister spurgte, om vi har billeder af Muhammed? Jeg svarede, at vi har enormt mange turbaner"

Bibliotekaren anbefaler

Familiedramaer, prisvindende krimi og underholdende drengedrømme - her er inspiration til bøger i den mørke tid

Derfor skal du se 'Eventyrlig Dialog'

Prins Henrik og Carl-Henning Pedersen møder hinanden mellem dystre helheste og fantasifulde fabeldyr

Selde: skulpturernes Narnia

Skulpturlandsbyen Selde er en lille verden for sig selv, hvor kunstoplevelserne står i kø

Videokunst i vandkanten

Hvor samtidskunst og landsbyliv mødes: Nu kan du opleve 12 videoværker i Skulpturlandsbyen Selde

'The Men Who Fell from Earth'

Tre venner – og tre af samtidsmaleriets internationale sværvægtere - mødes i en sjælden udstilling på Holstebro Kunstmuseum

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg

Cronhammars anden side

HEARTs efterårsudstilling 'Design' viser en overset - men imponerende - side af Ingvar Cronhammars kunst.

Midt- og Vestjylland drager udenlands

Video- og performancefestivalen MEETINGS sender Midt- og Vestjyllands særpræg ud i verden

Da HEART indtog sfærerne

Tatoverede grise, faldne astronauter og afføringsmaskiner - hvad har vi egentlig lært af Socle du Monde biennalen?

En tidslomme for hele familien

På Hjerl Hede kan du gå på opdagelse i gamle huse, køre med damptog, klappe søde dyr og meget meget mere

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

#Kulturspot