Hjælp os med at blive bedre!

Vi vil gerne vide, hvad du mener om kulturspot.dk, så vi kan give dig en endnu bedre oplevelse.

Som tak deltager du i konkurrencen om 3 x 500 kroners Supergavekort. Vinderne får direkte besked den 1. oktober 2017.

Du bruger en meget gammel browser. For en bedre oplevelse anbefaler vi at du bruger en nyere browsere.

‘Beruselse’ bryder tabuet


Hver tredje dansker* er tæt på et menneske med et alkoholproblem – enten i kernefamilien eller i den øvrige familie. Alligevel er misbrug så svært at tale om. Nu bryder Team Teatret tavsheden med stykket ‘Beruselse’.

”Jeg har ikke selv haft en misbruger i nærmeste familie, men kender rigtig mange der har”, fortæller Line Paulsen, cand. Mag. i dramaturgi. Hun har instrueret ’Beruselse’, som spiller på Team Teatret i Herning fra den 21. september.

”Jeg synes Beruselse er et meget vigtig stykke, fordi det arbejder med en tematik, der er så tabubelagt: Alkoholisme i en udadtil perfekt familie, der har alt at tabe”, fortæller Line Paulsen og spørger uden at forvente et svar: ”Hvorfor er det så svært at tale om? Hverken familien eller omgivelserne formår at tale om det. Ingen formår at træde ind, hjælpe eller støtte.”

At leve med det ukontrollerbare
Med ‘Beruselse’ stiller Team Teatret ikke blot skarpt på selve misbruget, men på hele familien, og giver de pårørende en stemme:
”For at gøre forestillingen nærværende har det været vigtig for mig at arbejde med de psykiske rum, som en pårørende af en alkoholiker befinder sig i. Og da særlig de psykiske fornemmelser et barn af en alkoholiker kan blive fanget i”, forklarer Line Paulsen.

Og erfaringer med at være barn i en alkoholstyret familie er der – ærgerligt nok – masser af i Danmark. Hele 122.000 børn vokser lige nu op i en familie med et alkoholproblem**, og det kan få store konsekvenser. En tredjedel af børnene vil selv udvikle et misbrug. Lige så mange får angst og depressioner. Alkoholmisbrug sætter sig nemlig i høj grad sit præg på de pårørende. I hovedet og i kroppen – og netop her er teatret en eminent formidler:
”Vi har arbejdet rent kropslig med, hvordan det er at leve med en alkoholiker. Hvordan kroppen kan føles som om, den er fæstnet til en usynlig – stadig strammere – snøre. Anspændtheden lægger sig i nakken og i fingrene. Den får blikket til at flakke”, siger Line Paulsen og fortsætter: ”Sanserne skrues op. Som pårørende bliver man rigtig god til at lytte til lydene af den anden. Til at aflæse misbrugeren, følge svingningerne og humøret. Man bliver på uhyggelig vis god til at leve med det ustabile, ukontrollerbare.”

En unævnelig elefant i rummet
I ’Beruselse’ står misbruget som en usynlig elefant i rummet. Alle mærker den, men ingen nævner den. Vi møder familiefaren – en sjov, pæn og god mand – som ”bare” drikker lidt for meget. Hans omverden undskylder ham, bortforklarer og dækker over ham. Moren forsøger at få det hele til at hænge sammen, og hun fejer det unævnelige væk. I morgen er det hele nok bedre. Lillebror er flov, for han mærker, at alle ved, at noget er helt galt. Han forstår ikke, hvorfor ingen vil indrømme det. Fodbold bliver hans frirum. Storesøster er 12-tals pigen: perfektionist til fingerspidserne.

Udadtil er alt, som det skal være. Den perfekte familie. Den perfekte facade.

Men alkoholen forvandler familien til en skamfuld affære. Til brudte løfter og et stort tabu. Det er far, der drikker – men mor, lillebror og storesøster er medafhængige. For misbruget styrer også dem:
”Det har været vigtig for mig at arbejde med hvordan misbruget bider sig fast som noget usagt og unævnelig i en familie. Og hvordan dette usagte kan true med at en hel familie kan gå til grunde”, siger Line Paulsen.

Men opgaven har ikke været så ligetil. Line Paulsen understreger, at det har været svært at lave en forestilling om noget så alvorligt. Ikke fordi teatret ikke formår at favne emnet, men fordi hun ikke ønsker, at problemet bliver oplevet som mindre, end det er, når det udfolder sig på scenen:
”Det fantastiske med teatret er dog, at man ikke kun kan arbejde med temaet i en 1:1-gengivelse – man kan også arbejde med det i et mere abstrakt og psykisk rum, hvor man udspiller karakterernes angst og frygt”, siger hun, og forklarer, at det har været en klar styrke, når man skal formidle et så komplekst problem:
“Jeg har ønsket at fremhæve hvilken ukontrollerbar størrelse et misbrug er. Og hvordan den langsomt, men sikkert, er med til at skubbe en normal tilstand til side”.

Dyster – men også håbefuld
’Beruselse’ tager dig med ind i skyggen, og viser hvor svært det er at bryde et tabu, der bor i krop og sjæl. Men publikum får også et glimt af håb for fremtiden uden alkohol:
”Det er en dyster tematik”, erkender Line Paulsen: “Men tragedien i historien udelukker ikke humor og latter. Der er mange groteske, komiske og absurde optrin i forestillingen. Det er netop fordi de mennesker, vi møder, står så tæt på afgrunden og menneskelig fortvivlelse”, siger Line Paulsen.

Line Paulsen slår fast, at ’Beruselse’ helst ikke skal slutte med forestillingen, men at stykket forhåbentlig kan åbne op for problematikken. Og eftersom 860.000 danskere er storforbrugere af alkohol – og 140.000 er direkte alkoholafhængige*** – er der i den grad behov for at tale om det, mener hun:
”’Beruselse’ kan måske gøre det lettere for folk at italesætte, hjælpe og støtte en anden gang. Derfor er det vigtig for mig at folk kommer ind og ser forestillingen”, lyder det.

 

’Beruselse’ spiller fra den 21. september – 13. oktober på Team Teatret, Østergade 32, Herning.
Entré: 185 kr. 70 kr. for studerende og unge under 25 år.
Læs mere og køb billet her >>

Beruselse’ er en co-produktion mellem Teatret st. tv og Team Teatret. Forestillingen drager på turne i Danmark i 2018 og 2019.

 

* Sundhedsstyrelsen 2017

** Sundhedsstyrelsen, 2017

*** Statens Institut for Folkesundhed, 2008

Inspiration


Tør du udfordre nattemørket?

Når mørket falder på i Skive den 6. oktober, strømmer børn og deres familier til Børnekulturnat - og det er værd at køre efter

Hun høstede en halv times klapsalver

... da hun stod på scenen som 24-årig. Nu kommer den levende legende Grace Bumbry til Skive Opera Festival.

'The Men Who Fell from Earth'

Tre venner – og tre af samtidsmaleriets internationale sværvægtere - mødes i en sjælden udstilling på Holstebro Kunstmuseum

Kunstnermarked i Holstebro

Den 30. september og 1. oktober kan du gå på opdagelse blandt unikt design til smykkestativet, klædeskabet, boligen m.m.

'Beruselse' bryder tabuet

Team Teatret slår ned på alkoholmonsteret: "Et meget vigtig stykke", mener instruktøren Line Paulsen

Mød den historiske romans dronning

"Da jeg kom til Vandet Sø en rå novemberdag, forstod jeg Mariane og Marie Dusine". Læs interviewet med Maria Helleberg >>

Kom tæt på en historisk sensation

Bronzealderens Midtjylland var meget mere voldelig og organiseret, end vi hidtil har vidst. Bliv klogere den 26. september.

Cronhammars anden side

HEARTs efterårsudstilling 'Design' viser en overset - men imponerende - side af Ingvar Cronhammars kunst.

Midt- og Vestjylland drager udenlands

Video- og performancefestivalen MEETINGS sender Midt- og Vestjyllands særpræg ud i verden

Da HEART indtog sfærerne

Tatoverede grise, faldne astronauter og afføringsmaskiner - hvad har vi egentlig lært af Socle du Monde biennalen?

"Det er meget dystert at stå på jorden"

1000 ilanddrevne gummihandsker har mødt en vestjysk kunstner - og hun sætter nye perspektiver på forurening, flygtninge og afmagt

Street Market i Holstebro

Kom til det fedeste Street Market på Slagteriet i Holstebro den 24. september.

Gå på opdagelse på Flymuseet

Svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere. Danmarks Flymuseum har det hele - og meget mere til ...

En tidslomme for hele familien

På Hjerl Hede kan du gå på opdagelse i gamle huse, køre med damptog, klappe søde dyr og meget meget mere

Besøg Strandingsmuseet

Kom helt tæt på skibsforlis, tusindvis af genstande fra havbunden og dødemandsbjergene - vestkystens massegrave for søfolk

Fotogalleri: Kulturfestivalen Off Road

Se eller gense nogle af kulturfestivalen Off Roads spændende, spøjse og spektakulære øjeblikke

Danmarks Klondyke vågner

Det store brunkulseventyr - Danmarks Klondyke - er vakt til live igen

Pokémon gå hjem, i Danmark har vi trolde

Med Trolderuterne hører du spændende fortællinger, mens du oplever naturen - og det er både for børn og voksne

Fotogalleri: Off Road åbningen

Se de flotte billeder fra Tæt på Magien - Off Road åbningsfesten i Herning den 11. april

100 år - og stadig vigtig

forliste ægteskaber, lavt selvværd, narkoman - og en hamrende stærk forfatter. I år fejrer vi 100-året for Tove Ditlevsens fødsel.

Kulturpriserne har nu fået ejermænd

Der blev uddelt blomster og diplomer, da Tante Andante og Altamira Studio Teater fik overrakt kulturpriserne

Træd ind i lydens univers

Tag på Struer Museum og bliv klogere på lyd - og dine egne ører

Her er kulturprisvinderne 2016

Kulturprisvinderne 2016 er et musikalsk børnehus og et berejst teater

Gå på opdagelse i kultur-kortet

Find din næste oplevelse på kortet med Midt- og Vestjyllands historie, kunst, teater, koncerter og meget mere

Fra kriger til kræmmer

Kom helt tæt på fire af Herningsholms markante ejere i en splinterny udstilling

Noveller for voksne

Savner du inspiration til læsestof af den kortfattede art? Tag et kig på bibliotekarens anbefalinger her

Tag hunden med

Hunden Shanti viser vej til nogle af de allerbedste hundevenlige oplevelser i Midt- og Vestjylland

De ældste fund fra Midt- og Vest

De midt- og vestjyske museer huser oldgamle fortidsminder fra dyr og mennesker. Her kan du se de absolut ældste genstande.

De dyreste kunstværker i Midt- og Vest

De koster mere end spidsen af en jetjager og har en vanvittig affektionsværdi: her er regionens dyreste kunstværker

Hvad motorvejen gemte: Del 2

Klosterlund Museums nye udstilling viser dig bl.a. med menneskers forhold til døden gennem årtusinder

#Kulturspot